Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 28 september 2015

Svart eller vitt eller svart eller vitt

Det handlar om val och det handlar om att välja och det handlar om att själv välja. Svart eller vitt. Aftonbladet eller Expressen. Godel eller fulel. Vara hemma eller gå ut. Vara trevlig eller otrevlig. Glad eller sur. Leva det liv jag lever eller förändra till något annat. Göra slut eller leva kvar i relationen.  Leva eller dö. 

En etta eller en nolla. Livet är egentligen så enkelt. Lika enkelt som en dator. Ettan får strömmen att passera och nollan får strömmen att inte passera. 

Vi har alla möjlighet till val. Faktiskt så väljer vi alltid förutom att vi en dag kommer att dö även fast vi kanske inte valt det själva. 

Ibland är valen ganska angenäma som att välja på en maträtt före en annan, välja en resa eller valet vilken bok jag vill läsa. Ibland betydligt svårare och mer komplexa val.  Men val kan också bara vara att välja mig själv för en liten stund.

Låt mig ta ett exempel. Jag gick i mitt äktenskap och var de sista åren oerhört frustrerad på olika sätt och visste inte vad jag ville. Jag var i mina känslor och gjorde en massa tokiga andra val. Men vad jag faktiskt stod mitt i under flera år var mitt val om jag skulle leva i relationen eller inte. Jag var förförd i något annat samtidigt livrädd i att välja bort. Jag minns hur jag bestämde mig under lång tid varje dag för vad jag ville men i slutet av dagen gjorde jag ett nytt val. Om och om och om igen. Jag var feg mot min partner, jag var feg mot mina barn och jag var feg mot mig själv. Jag gjorde val när jag också inte gjorde val. Jag valde bort saker jag hade och resultatet blev förödande då jag omedvetet valde saker som jag någonstans inte ville välja mellan. Jag valde när jag inte valde.

När jag slutligen gick hemifrån var det i kaos och jag fattade långt efteråt vilket kaos jag levt i inte enbart de sista åren utan under väldigt lång tid. Att leva med val som inte blir tydliga val utan "inteval" leder till en massa stress som leder till en massa konstiga tankar som leder till en massa konstiga känslor som leder till en massa tokiga handlingar. 

När jag började att arbeta med mig själv på riktigt var det just en situation som jag minns väldigt väl och det var när jag till slut såg mig själv i all den röra jag hade omkring mig och att det i grund och botten handlade om att leva eller att dö. När jag kom till den kärnan blev valet tydligt och även min riktning. Jag gjorde ett medvetet val.

Medvetna val leder till en riktning som oftast innebär en lättnad.

Gör du medvetna eller omedvetna val?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948