Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 31 maj 2015

Fokusfångare

Om jag läser böcker varje dag blir jag bra på att hantera ord. Om jag tränar min kropp varje dag blir jag bra på att sköta mina muskler. Om jag lagar mat varje dag blir jag bra i köket. 

Visste låter det självklart. Jag gör och jag blir, med mitt dagliga arbete, bra på att hantera det som jag gör varje dag. Jag blir mer påhittig om vilka böcker jag faktiskt väljer att läsa, vilken träning jag gör eller vilken mat jag tillagar. Desto mer jag gör desto mer utvecklas jag. 

Erfarenheter utvecklar oss och det som blir rutiner gör det enkelt för oss. Vi har gjort det så många gånger så det blir en vana. Gör vi avsteg från rutinen kan det till och med kännas ovant. 

Allt detta är logiskt och detta är precis vad vi lärt oss sedan vi varit mycket små. Repetition med barn om ordet lampa lär barnet till slut att förstå att detta är en lampa som heter lampa. Barnet pekar och säger lampa och föräldrarna bekräftar genom att le.  

Repetition skapar fokus. Fokus får oss att   göra. Göra lär oss rutiner. Rutiner skapar trygghet. Trygghet ökar på repetitionen. Vi når det vi fokuserar på.

Så kan det hålla på om du väljer att fokusera. Vi når ett mål.

Jag vill påstå att alla fokuserar alla dagar, alla timmar, alla minuter och alla sekunder. Frågan är mer vad vi väljer att fokusera och bli bra på?

Någon fokuserar på drömmar. Någon annan om kvinnor. Någon fokuserar på sin historia och någon annan om oron om framtiden. Andra fokuserar på sex och att dricka öl medan någon väljer att fokusera på hur värdelös han är. Kvinnan fokuserar på sin vikt och mannen på sitt hårfäste. Ungdomar fokuserar på att vara lika andra medan en äldre man fokuserar på seriefotboll.

Vi präglar oss själva med det fokus vi väljer. Vi blir bra på det oavsett om det leder till synbart något bra eller något dåligt 

För att ändra vårt liv behöver vi således fokusera om för att skapa nya rutiner som leder till något som vi bli duktiga på och skapar den förändring vi vill få.

Att fokusera på det som vi alltid gjort kommer aldrig att leda oss bort där ifrån. 

Nytt fokus och nya rutiner, som vi gör dagligen skapar nya tankar som leder till nya känslor.

Mitt fokus var mig själv och allt jag trodde jag saknade och inte hade. Nu vet jag att jag själv äger frågan och har allt vilket gör att mitt fokus förändrats. 

Vad fångar din uppmärksamhet och som du fokuserar på varje dag? Vad upptar dina tankar och det du gör varje dag? Är det så du vill ha det eller behöver du ändra ditt fokus till något annat så det blir som du vill ha det? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948