Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 3 april 2016

Den kan vara...

... smutsig, skitig, djurisk rentav fördjävlig. Den kan vara obemärkt, subtil och utan skrupler. Den kan vara borsta, våldsam och kränkande. Den kan vara nedlåtande men inte aggressiv, förödmjukande men inte våldsam. Den kan vara osynlig men ändå kraftfull. Den kan vara kriminell eller bara nedlåtande. Den kan vara självdestruktiv och självdödande. Vad den än är så är den inte vacker och kärleksfull.

I sin kraft kan den driva någon till döden eller förstöra en människas liv. Även efter döden kan den leva kvar och förgifta allt i sin omgivning. Den kan ha en förmåga att gå från generation till generation och den kan få folkslag, religösa trossamfund och länder att befinna sig i en evig konflikt. Den kan starta krig och den kan förgöra.

Men ändå finns det bara ett sätt att skapa förändring och döda dess liv.
Det finns bara ett sätt att försvaga och tillintet göra den. En metod som många fortfarande inte känner till och som gör att de forfarande plågas.  

Jag talar om handlingen och jag talar om sättet att hantera handlingen när vi inte är överens med den. 

Det förlösande är förlåt.

Handlingen behöver inte vara vacker för att förlåtas vilket den sällan är. Det är genom att förlåta oss själva och andra och det de andra har gjort som vi har chans att rädda oss själva. Utan ett förlåt kommer vi för alltid att leva med en börda och en känsla av att vi själva är ett offer och när vi är ett offer är vi i händerna på någon annan. 

Det är när vi kan släppa taget och gå vidare som vi har chans att ta bort det som hindrar oss från att leva här och nu.

Med andras eller för den delen också våra egna gamla handlingar, som en plåga i vår kropp och i våra tankar kommer vi aldrig att bli fria. Vi kommer att fortsätta att plåga och tortera oss trots att handlingen upphört. Det som skett kommer att gäcka oss på dagen och i våra drömmar. Den kommer att påverka vår självkänsla och vårt självförtroende. Den kommer att förstöra vårt liv. 

Men genom att ta makten över det som hänt och förlåta blir vi fria. Då äger vi frågan igen och kan gå vidare. Vi kan släppa tanken på ett annorlunda då. 

Hur lätt har du för att förlåta andra som gjort dig illa på något sätt? 

Idag är en dag jag är uppmärksam på att det finns en möjlighet att förlåta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948