Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

söndag 18 juni 2017

Svartsjuka en sjuka lika allvarlig som beroende

Det kan finnas anledning till att vara svartsjuk.Vår partner har varit otrogen eller visar på olika sätt mer uppmärksamhet till andra än oss själva. Eller så är det så att vi har en kompis som vi inte får tillräckligt med uppmärksamhet från eller så är det till och med så att våra syskon fått mer uppmärksamhet än vad vi fått. Hur känns den beskrivningen för dig som känner svartsjuka?

I botten ligger något annat. I botten kan ligga avundsjuka eller rentav och kanske mycket troligt en känsla av att bli lämnad. Känslan av att vi kommer att bli lämnade ensamma och att vi i och med det kommer att bli utsatta. Känslan av att vi åter igen kommer att känna känslor som var så smärtsamma att känna för länge sedan. Kanske som barn eller kanske tidigt i någon relation som vi känt anknytning till. För det är just det allt handlar om, hur vi i vår uppväxt haft möjlighet att anknyta till vår omgivning. Anknyta till våra mamma, anknyta till vår pappa. Anknyta till och på det sättet känna möjlighet till trygghet.

När anknytningen fått sig en törn eller brustit i sin länk i tidiga år kan detta innebära att vi kan få olika typer av svårigheter i vårt vuxna liv. Känslan av något uppenbarar sig igen och vi reagerar med till exempel svartsjuka. Svartsjuka för att vi blir rädda. Svartsjuka för att det finns motiv att bli rädda eller bara svartsjuka för att vi känner igen en gammal känsla och ett djupt svart hål vi inte vill kliva ner i igen. Den smärtan var då bara för mycket.

Detta kan troliga vara förklaringar och svartsjukan är just en sjuka och beskriver tillståndet väl. Sjukan är som ett tillstånd som vi upplever att vi inte kan ta oss ifrån. Tillståndet är något manisk som får oss att direkt i känslan bli arg, ledsen besvikna eller reagera på något annat sätt.

Där tar förklaringen stopp. 

Hur ska vi då göra för att hitta nya vägar eller är vi för evigt dömda att vara kroniskt svartsjuka?

Självklart inte. Hur djupt vår sjukdom sitter har koppling till hur djupt våra känslor påverkade oss en gång i tiden och hur vi lärt oss att hantera det som sker inom oss själva och det som sker utanför oss själva.

För svartsjukan är en sjuka som kan botas och starten börjar i oss själva i vår egen tro om att vi är maktlösa. Svartsjukan kan ha liknande rötter som vår ilska eller vår känsla av att känna oss som ett offer eller en förövare. Rötter från något som vi åter igen känner i nutid. Rötter som får oss att minnas. Känslor som inte bara får oss att reagera utan också får oss att agera. Djupa känslor som styr våra tankar och styr våra beteenden.

När vi erkänner för oss själva att vi är maktlösa startar ett uppvaknande. Ett uppvaknande som kräver handling. När vi är maktlösa behöver vi ofta, inte alltid be om hjälp för att komma ur den grop vi klivit in i. En kompis, en partner eller en terapeut som vi för en stund kan hålla i handen tills vi fått tillbaka makten igen. Men vi behöver erkänna för oss själva att vi tappat makten annars kommer vi att med alla medel åter igen försöka med vårt gamla sätt att tänka att lösa vårt problem, som uppenbart inte fungerat.

Så oavsett vad som hände en gång i tiden för länge sedan är det här och nu som gäller och det är vad vi gör här och nu som kommer att hjälpa eller stjälpa vårt försök till att skapa en förändring. Det handlar inte om din partner, din vän, dina syskon eller dina föräldrar. Allt handlar om dig även fast din partner varit hur otrogen som helst eller din vän inte givit dig tillräckligt med uppmärksamhet eller mamma som inte givit dig tillräckligt med kärlek.

Så bot finns för den svartsjuka vi kan ha i vår kropp och den faller tillbaka på oss själva oavsett hur synd det var om oss en gång i tiden. När vi krampaktigt håller oss fast i offret i oss själva kommer ingen kraft och energi att kunna leda oss någon annan väg än den väg som redan är upptrampad.

Sitter du fast i din egen svartsjuka- ta dig där ifrån. den kommer aldrig att leda dig rätt förrän du själv kommit på hur du kan gör med dig själv. För det är just det du behöver göra, komma på det. Detta är inget unikt utan är samma som all annan förändring, vi behöver komma på det och klarar vi inte det behöver vi be om hjälp.

Idag är en dag jag är tacksam för att jag inte alltid men ganska ofta kommit på var lösningen finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948