Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 24 januari 2015

Quick fix

Förändring är kanske lätt i tanken. Jag vet hur jag skulle behöva göra. Jag läser hur andra gör och det finns en massa kloka ord för hur jag ska skapa harmoni i mitt liv. Det finns en mängd olika kurser som låvar ett helt nytt liv bara jag går kursen. Retreathelg, spa helg, lära känna dig själv helg, meditation, yoga, äta rätt, gymkort, pt, terapi, ja en mängd olika saker som jag kan göra för att lära mig mer om mig själv och ta hand om min kropp. En del bra och en del kanske mindre bra metoder.

Men förändring är aldrig en Quick fix. Det blir en tillfällig sidoförflyttning men det bli inget bestående om jag inte fortsätter med det jag lärt mig. Om jag inte gör som jag blir tillsagd. Om jag inte tillåter att inse att tiden också är en faktor. 

Hela samhället idag är uppbyggt på snabba kickar, snabba lösningar och snabba tillfredställelser. Snabba enkla lösningar för att få det jag vill ha. Vi vill och vi har lärt oss att världen ska snurra snabbare och snabbare. Vi kan ta oss vart vi vill och vi kan i princip göra vad vi vill. Det finns få hinder. 

Men världen snurrar precis lika snabbt som tidigare. Dygnen är lika långa och allt  i universum är ungefär det samma. Vi kan öka hastigheten på det vi gör och vi kan kräva, genom olika lösningar att det ska gå snabbar, enklare och mer effektivt. Det finns däremot saker som förblir i sin egen hastighet. Det finns sådant som vi forfarande får acceptera tar tid och inte sker direkt. Sådant som kräver tid för att det ska bli som vi önskar. 

Ett av dessa saker är vår egen förmåga till förändring. Förändra sig själv och sina beteenden, strategier och rutiner tar tid. Det tar tid att hitta ett annat jag än det jag vi levt med under lång tid. Det tar tid att ändra riktning på något som under lång tid vuxit i en viss riktning. Det tar tid att växla om och få till en förändring.

Tiden blir en faktor som också blir ett hinder. Tiden får många på fall och får många att ge upp. Tiden är samtidigt det som avgör. Tiden avgör i kombination med mitt fokus att våga göra som jag blivit tillsagd för att kunna förändra det jag vill förändra. Tiden i kombination med att göra på ett nytt sätt istället för att göra på ett gammalt invant sätt. 

Hela min kropp och själ vill driva mig tillbaka till det gamla medan mitt intellekt förstår ibland att det blir fel väg att gå. 

Är det sedan så att jag försöker leva efter en för svår metod eller rent av en helt felaktiga metoder för att nå en förändring, ja då tar det ännu längre tid. 

Förändring är ingen Quick fix utan förändring tar tid. Ha tålamod. Men ta inte detta som en ursäkt för att låta bli det du egentligen vet att du behöver göra. 

Tips för att det ska bli bra:

- Gör det du blivit tillsagd. 
- Skapa rutiner och gör dessa. 
- Hitta inte på egna modeller, de leder dig ofta tillbaka. 
- Fokusera på det du vill göra inte på det du måste göra. 
- När du misslyckas, släpp det snabbt och gå tillbaka till din rutin. 
- Tänk och gör det du vill. Ägna inte tankar på och gör inte det du inte vill.
- Ha roligt. 
- Tillåt att saker och ting tar tid. Se de långsiktiga målen men sätt väldigt korta mål. Även det lilla framsteget är ett steg framåt. 
- Tycker du att det blir svårt för dig själv att följa en rutin, våga be om hjälp. 

För mig finns det saker som tagit mycket lång tid. Det är först nu jag i vissa områden kan känna hur jag skördar. Egentligen skördar jag nu varje dag. Det som var för länge sedan var inte på samma sätt i går och troligen annorlunda idag och definitivt olika mot i morgon. Förändringen är en rörelse utan slut. Det finns saker jag är mindre bra på men även den förändringen kommer att finna sin lösning. Fysisk träning är en sådan där jag behöver fortsätta göra min rutin men ändå se tiden ann. 

Hur är det för dig? Tappar du tålamodet ibland när du inte ser förändringen och söker dig tillbaka till de gamla lösningarna? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948