Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 15 oktober 2012

Som ledare i en grupp

Om du är en del i en grupp och själv är ledare. En processer i en grupp går av sig själv.  Den reglerar sig själv. Vill du att gruppen som sådan ska växa. ingrip inte, den kommer att hitta sina egna lösningar. Om vi försöker styra processen misslyckas det nästan alltid. Antingen hindrar vi processen eller så skapar vi kaos i den.

Lita på det som sker. Om det är tyst, låt det vara tyst och låt den växa, något kommer alltid ur det. Om det stormar, låt det då storma, den stillnar.

Är gruppen missbelåten? Du kan inte själv göra den nöjd. Även om du kunde det, skulle dina ansträngningar antagligen ta ifrån gruppen en mycket viktig fruktbar kamp.

Visa ledare vet hur de ska underlätta den pågående processen i gruppen, för ledaren är också en process. Gruppens och ledarens process utvecklas på samma sätt, enligt samma princip.

Ledaren kan konsten att utöva starkt inflytande utan att tvinga fram något.

Det finns mer kraft i att underlätta det som sker än i att försöka tvinga fram det man önskar skulle ske. Att visa upp ett beteende, att uppträda som förebild, har större verkan än att tvinga på människor moralregler. Objektiva ståndpunkter är starkare än fördomar. Briljans uppmuntrar människor men att överglänsa alla andra hämmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948