Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

fredag 6 januari 2017

Fäder kan sabba för sina söner

Det finns någon konstig länk mellan just söner och pappor. Det finns en kärlek som ibland verkar gå över till hatkärlek och ibland till riktigt hat. Sönerna ser upp till sin pappa men älskar sin mamma och är det så att pappa, i sönernas ögon gör illa mamma ändras respekten till något annat. Kanske kan det även handla om att just papporna är sönernas största och första rival kopplat till deras gemensamma intresse i just mamman.

Jag har själv två söner och vet hur det ibland kan bli och har också full respekt för detta  idag. Jag såg det på ett annat sätt när barnen var små och kan idag känna att jag fått både distans till detta och förstår sammanhangen idag på ett annat sätt.

Det är som just detta med den känslomässiga relationen eller snarare brist på den samma till sönerna kan skapa bekymmer för sönerna i framtiden. Jag skulle vilja säga att det mer är ett faktum och att det är på detta sätt och att detta kan stöka till för sönerna både i relation till män, till sig själva som män och fäder men också i relation med kvinnor.

Jag själv växte upp med en frånvarande pappa som också hade en komplicerad relation med min mamma. Det blev inget bra. Idag inser jag att han också hade en komplicerad relation till sig själv och hade svårt att få ihop sitt liv. Vi lyckades aldrig i vuxen ålder läka vår relation utan den fortsatte att vara komplicerad ända till dess att min pappa dog. Idag har jag själv fått ta tag i detta och inser att min komplicerade relation till mig själv lett till en komplicerad relation till sönernas mödrar som i sin tur lett till komplicerade relationer med mina söner. Idag behöver jag fortsätta kontinuerligt att ta hand om mig själv för att öka förutsättningarna både för mig själv och mina söner. På samma sätt kommer mina söner att behöva ta hand om sig själva så att de kan få en bra relation med sig själva, sina eventuella söner och de eventuella partners de är eller blir tillsammans med.

Min pappa hade en komplicerad relation till sin pappa på samma sätt som min mamma hade en komplicerad relation till sin pappa.

Allt löper i en lång kedja där varje länk har betydelse och en påverkan på de barn som vi sätter till världen. Enda sättet att stoppa denna cirkelgång och ändra utfallet är att se till att ta hand om sig själv. Först då kan vi bryta en gammal länk för att skapa en ny.

Vad har du för förhållande till din pappa?

Idag är en dag jag reflekterar över min egen roll i relation till mina söner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948