Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 25 juli 2012

Vi vill förändra oss men vi vill inte göra jobbet !

Vi vet ofta vad vi behöver göra för att må bra! Är vi lite överviktiga behöver vi äta mindre, har vi dålig kondition behöver vi träna mer, har vi ont i ryggen behöver vi gå mer, är vi törstiga dricker vi, har vi hosta som rökhosta och röker behöver vi sluta röka!

Vi vet ofta vad vi behöver göra men vi gör det inte! Varför är det så? Vi vill bli av med besvären men vi vill inte göra jobbet! Min erfarenhet med terapi är att det är många kallade och hör av sig men få som fullföljer och faktiskt slutgiltigt förändrar sin situation! Varför är det så?

Jag tor att det mycket handlar om att vi i te fattat ett beslut att förändra! Vi vet vem som kan hjälpa oss men vi har inte fattat det beslut som behövs för att sedan gå till handling.

Vad jag tror detta har att göra med är att vi inte fått tillräckliga konsekvenser av vårt problem och att vi kanske troligen fortfarande har rillräckliga fördelar av att ha kvar problemet! Vi har så kallat "sjukdomsvinster"! Vi har fördelar som överväger nackdelarna. Rökningen ger oss en kick vi inte vill vara utan! Maten ger oss en ångestdämpning, drogen ger oss en kick och ett lugn osv osv.

Vi får känslor som vi vill ha kvär och står ut med konsekvenserna av att ha problemet. Ett tag till...

När vi är mogna då är vi också beredda att göra jobbet men så fort vi kommit på en acceptabel nivå igen så blir vi lata och vill ta genvägar och det leder på sikt tillbaka till där vi startade. Egot får som det vill.

För att kunna starta behövs en egen vilja men för att behålla en förändring behövs rutiner och det handlar om att vara konsekvent och det handlar om att arbeta med sig själv.

För min del så sker det arbetet varje dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948