Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 27 februari 2013

Dolda minnen

Hur vi lär oss och hur vi kan väcka våra minnen till liv påverkas av vårt känslotillstånd som vi har när minnet skapas. Vi har mycket lättare för att minnas positiva känslomässiga upplevelser när vi känner oss glada och de negativa känslomässiga upplevelserna när vi är ledsna eller nedstämda. Så om vi tex  skadas och det uppstår en smärta kan smärtan väcka detta tillfälle till liv igen, som vi annars helt glömt bort. Känslomässiga minnen lagras under lång tid och det behöver vara så för att vi skall kunna överleva. Exemplet "spis-plattan". Om du lägger handen på en varm spis-platta, kommer du att bränna dig och det kommer att göra ont. Oavsett ålder så kommer vi ihåg detta och gör inte om det om vi inte vill få uppleva smärtan igen.

Blir vi stressade tappar vi en del av denna funktionen. Om vi upplever en stark stress i samband med en händelse kan vi helt glömma bort vad som hänt. Detta gör också att vi helt kan sakna närminne när vi blir starkt stressade. Tankarna blir röriga och koncentrationen försämras.

Alla har vi minnen som vi inte kommer ihåg intellektuellt. Vi kan inte tänka fram vad vi minns. Men dessa minnen kan plötsligt dyka upp när vi känner en smak, en doft, vi ser nått eller vid något typ av beröring. Doften av "ny bil" kan föra oss långt tillbaka i tiden och väcka minnet av en känsla när vi upplevde detta sist, beröring kan få oss att plötsligt bli ledsna utan anledning. Dessa dolda minnen kan vara både positiva och negativa. Kan vi sätta ord på minnena har vi fått en möjlighet att ta hand om dessa minnen i vår hjärna och vårt intellekt och på det sättet gjort minnena gripbara.

Minnen och upplevelser som skapat känslor behöver komma ur vårt system och vår kropp. Sker inte detta orsakar detta sjukdomar. Blockerar vi känslor blockerar vi också nervernas funktioner och flöden. Blockeringen sker på cellnivå. Detta leder, på sikt, till nedsättning av kroppsfunktioner och sjukdomar. Vi har på det sättet skapat oss en obalans.

Kroppen har ett eget raffinerat sätt att arbeta med dessa minnen. Det som kroppen inte klarar av att ta hand om själv försöker kroppen göra oss uppmärksamma på genom olika typer av kroppssymtom. Under sömnen, via våra drömmer, sker också en del av denna bearbetning. Vi behöver därför alltid lyssna på vår kropp och de signaler vi får och ge oss själva ordentligt med sömn.

Drömmen är ett sätt att bearbeta dagens händelser och reboota vårt eget psykosomatiska nätverk så att kroppen kan fungera även nästa dag. Att alltid uppnå balans. I drömmen kan vi uppleva känslor som tex   sorg och glädje. Lägger vi oss för att sova och har kvar stress och obalans i vår kropp kommer det att märkas i vår sömn. Minnas sina drömmar är ett bra sätt att läka sig själv.

Så en god balans där vi kan sätta ord på alla våra känslor och en god sömn är bra sätt att läka både kropp och själ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948