Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 23 februari 2013

Hur väljer jag den som ska leda mig i mitt eget ledarskap?

Hur väljer jag ut den som jag ska be om hjälp? Den som skall leda mig i mitt eget ledarskap?

Ja hur tänker du själv? Vad behöver du för att känna allians, förtroende, tillit och allt det som du känner att du behöver för att lätta på din hemlighet?

Jag kan bara utgå ifrån mig själv och de erfarenheter jag har. Jag kan ge perspektiv utifrån mitt sätt att se det. Så ska även du göra, se det från ditt perspektiv. Bara du vet vad du behöver för att kunna ge tillit och respekt. Du behöver inte söka metoder eller hur det ska lösas men däremot hitta den som du känner tillit till. Då kan du ge det till den andra. Tillit får man inte, den ger man.

Var ska du söka för att finna den du kan ge din tillit till?

Vad behöver du? Vad har du för förväntningar på det som skall ske? Förväntningar på den du ber om hjälp skall göra? Vad vill du ska hända?

Du kan välja att titta på olika typer av terapi-utbildningar, olika metoder och sätt att hitta dig själv och utifrån det välja rätt person.

Eller, så kan du välja rätt person från början. Det är i slutändan den personen som ska leda dig. Kanske är det mer viktigt vilken förmåga och personlighet terapeuten har som är svaret på din fråga. Vad har personen varit med om och vilken resa har han gjort? Har han varit där du är och hittat en väg ut? Om inte hur ska han då kunna leda dig? Han behöver inte ha varit med om samma typer av symptom (alkoholmissbruk, dålig barndom, dys-funktionella föräldrar osv.) men däremot behöver han ha mött liknande grundproblematik i sig själv.

Jag kan inte hjälp något som är i ett akut alkoholberoende, för där har jag inte varit, men jag kan hjälpa honom efter den akuta situationen, för där har jag varit med samma grundproblem. Däremot kan jag hjälpa en person i ett akut sexberoende eftersom jag själv varit där.

Först när jag själv som terapeut gör mitt eget arbete med mig själv kan jag leda någon annan. Jag som terapeut är bara ett steg före vilket betyder att jag kontinuerligt behöver jobba med mina egna till korta kommande och mina personlighetstyper för att kunna vara en bra ledsagare.

Kunskapen om hur vi ska leva ett harmoniskt liv är flera tusen år gammal. I bibeln står mycket om detta som idag är lösning på våra personliga problem. I Ledarskapets Tao från Kina utvecklades mycket tidigt synsätt på hur vi skall hantera vårt eget inre ledarskap. De varianter på terapi-former som florerar idag har alla sitt ursprung från flera tusen år av kunskap om sammanhang och mänskligt beteende.

Så det är kanske först och främst inte vilken terapi-form som är det viktigaste att vi väljer och vad den heter som är det avgörande. Det avgörande är istället vem den person vi ska möta är och vad han har som jag själv saknar och på vilket sätt han kan leda mig att leda mig själv.

Förutom detta kan det givetvis vara bra att även titta på de utbildningar som terapeuten gått men det är på inga vägar avgörande och en garanti för att du kommer att få den hjälp du behöver.

Lycka till med ditt val. Jag gjorde mitt val och det blev väldigt bra för mig i mitt lärande.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948