Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 25 februari 2013

Känna maktslöhet och vara ett offer

När vi känner maktslöhet i situationer där vi inte själva kan påverka blir hela vår kropp försvarslös både i kropp och själ. Vi människor behöver känna att vi har kontroll över vår situation och finns med i ett sammanhang där vi känner att vi kan styra det som händer i vårt liv. Vi behöver känna att livet är begripligt, hanterbart och meningsfullt. Känsla av sammanhang, KASAM.

Gör vi inte detta kan det skapa motsatsen. Förvirring, hjälplöshet, maktslöhet och apati. Om vi redan som barn eller under en längre tid lärt oss att vi är hjälplösa och inte kan påverka vår situation är det skadligt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Ja till och med farligt.

Att leva under stress är på samma sätt en form av maktslöhet  Känna vi oss maktlös innebär detta ofta känslor av nedstämdhet och depression som i sin tur leder till högre nivåer av stresshormonet kortisol som i sin tur hämmar immunförsvaret. Detta innebär i sin tur att vi riskerar att ha mindre hälsosamma vanor som att äta fel mat, dricka mer alkohol och motionera mindre. Detta i sin tur leder till risken till för tidig död.

Det som har betydelse är inte hur vi har det som avgör utan hur vi hanterar de känslor som uppstår i den situation vi befinner oss i.

Känner vi oss som ett offer för de omständigheter vi drabbas av innebär detta att vi skyller vårt liv och det vi drabbats av på andra. Att ta på sig den offer rollen kan ge en skenbar trygghet som på kort sikt har sina fördelar. En kvinna som drabbats av kroppsliga besvär kanske inte vill bli helt frisk även fast hon säger att det är hennes högsta önskan. Varför det? Jo då kanske hon är tvungen att själv ta ansvar fullt ut för sitt liv. Hon kan då inte längre gömma sig bakom besvären.

Hur kommer man då ur sin offer roll?

Ja egentligen är handlingen enkel om vi i känsla och tanke tittar på vår egen roll i det som sker och därmed tar ett större ansvar för våra egna handlingar. Ingen annan än vi själva har makt över oss själva om vi inte ger den makten till någon. Varför ska vi göra det?

Det handlar om att ändra attityd genom att ta distans till det som sker. Vi känner och noterar våra känslor men vi behöver inte vara våra känslor.

Många har lätt för att ställa sig utanför sina egna känslor. Men detta kan övas upp. Ett sätt att öva på detta är att meditera där tankar, bilder och känslor får passera utan att vi själva tar notis om det. Istället fokuserar vi på vårt inre, vår kärna. På detta sätt tränar vi oss att behålla vårt lugn och kontakten med vårt inre. Kontakt med det som händer. Vi blir inte längre ett offer utan är delaktiga i skapandet av vårt eget liv.

Om vi tror att vi kan styra vårt liv, så kan vi det. Detta är ett skydd mot att inte drabbas av ohälsa.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948