Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 24 februari 2013

Våra viktiga verktyg

Förmågan att klara av olika situationer i mitt liv beror på vilka redskap jag har.Ju fler "redskap" jag har desto större möjlighet och flexibilitet har jag att välja olika vägar att förhålla mig till olika situationer. Vissa har många redskap från början i livet andra få. Jag hade från början en del, fått leta upp andra och en del saknar jag fortfarande. Vissa vet jag var de finns men ännu inte hittat nyckel dit.

Hur kan dessa redskap se ut? Här är några:

- Känna tillit till mig själv. Jag litar på mina resurser och jag tror att allt kommer att lösa sig till det bästa på något sätt. Jag har en tro på livets goda kraft och en positiv människosyn. Vad har du för grundsyn?
- Jag är övertygad om att vi alla kan klara av våra liv när vi mår bra till kropp och själ. För att komma dit gäller det att ha verktyg som handlar om att ta hand om oss själva. Ta hand om oss och kunna känna igen våra egna signaler och göra det som behövs om vi märker oro, mår dåligt, rastlös eller får andra symptom. Detta utvecklas oftast när vi utsätts för prövningar av olika slag. Vågar vi möta prövningen och våra  rädslor och den kris som uppstår utvecklas vi också som människa och blir styrkta i vår själ. Hur ser din beredskap ut?
- Lärandet om att finna lugnet. Stanna upp, meditera, andas lugnt och invänta rätt situation innan vi agerar. Det är tillåtet att bli arg, för den energin behöver komma ur oss men ibland kan det vara bättre att först göra ingenting än att rusa iväg och göra något som den egna rädslan jagar fram. Rädslor kan göra allt från att lägga ut olika dimridåer till att skapa olika slags panik. Vi är inte våra känslor utan de finns där endast som varningssignaler för att göra oss alerta. Att känna rädsla är naturligt, men det behöver inte styra oss. Hur brukar du göra?
- Ha en förmåga att bedöma människor på ett sådant sätt att det inte uppstår destruktiva situationer. Detta innebär att ha sunt förnuft och samtidigt ha förmågan att omge mig med stödjande och för mig bra människor. Människor som ger mig positiv energi. Att inte försätta mig i dåliga situationer sparar mycket energi som istället kan användas till att förvekliga mig själv.
- Förmågan att be om hjälp. Vara klok nog att be om hjälp när jag märker att jag inte klarar av min situation. Detta är en av de svåraste verktygen att hantera. Har du lätt för att be om hjälp?

Ett praktiskt exempel på ett verktyg som fungerar om vi känner oss stressade. Denna övning löser inte de bakomliggande orsakerna men de hjälper dig i stunden att förändra ditt tankesystem.:

Gör följande om du känner dig stressad, känner dig rädd, ängslig, orolig, skamsen, känner skuld eller aggressiv:
- Stanna upp, andas lugnt och iaktta dina känslor "utifrån" dig själv.
- Sätt ord på vad det är som stör dig.
- Koncentrera din uppmärksamhet på området omkring ditt hjärta.
- Tänk nu på något glädjande, ett tillfälle när du kände dig stark och glad och stanna kvar i den känslan.
- Tänk på någon som får dig att känna dig älskad och uppskattad som den du är, kanske ett barn eller ett husdjur och behåll den känslan i dig ett tag.
- Lägg sedan märke till hur du har lyckats bryta det nedåtgående spiralen av negativa känslor som du kan ha fastnat i.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948