Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 26 april 2015

Lyssna på mig själv- ??

Vad betyder det, att lyssna på sig själv? Jag lyssnar men vem säger något? Vad menas egentligen när vi säger att vi ska lyssna på oss själva? Det låter som en klysch och lite new age.

Lyssna på sig själv gör vi definitivt när vårt ego får tala och styra men det är inte det som detta handlar om. Egot styr genom att locka fram lidandet, jämförelser, självömkan, dominerande eller underlägset hjälpande. Den typen av "lyssnade" får oss själva att komma på avvägar. Då är det enbart våra tanka som styr. 

Att lyssna på sig själv handlar om att vara fokuserad, se det som faktiskt finns runt om oss själva och i oss själva, vara glad och tacksam för det vi har och lyssna på vad vi egentligen vill i livet. 

Lyssna handlar inte om att prioritera bort oss själva, offra oss före något eller någon annan för att i slutändan kanske få det vi vill ha. Det handlar om att vara uppmärksam på de signaler kroppen sänder som t.ex. smärta, oro, när vi blir sjuka och att kroppen vill en sak men tankarna en annan osv. Det handlar om när vi innerst inne vill en sak men ändå väljer att göra något annat i rädsla för att såra eller i rädsla för att själv bli sårad. Det handlar om att göra och framför allt våga göra sina egna val för att vi vill. Våga välja oss själva. 

Jag tror att många inklusive mig själv allt för länge offrar eller har offrat något i relation med andra människor. Vi offrar oss själva för att vi vill ha något. Vi skruvar på tiden, vi arbetar över, vi offrar tid med familjen, vi offrar vår egen tid för att uppnå något. Priset vi får betala är både en kropp som tar stryk och relationen med andra och oss själva som kommer i disharmoni. 

I allt offrande finns det någon som får betala. Även fast vi själva tror oss kunna vinna så får vi betala. Det är lite som en trisslott. Vi betalar för att få en känsla av att vinna samtidigt är chansen så liten att det kommer att ske. Vi har en baktanke varje gång vi köper den där lotten om att det äntligen kommer att hända. Vad många av oss gör är istället att betala för att någon annan ska kunna vinna. 

Lyssna på mig själv, var jag verkligen inte duktig på förut. Jag offrade allt av mig själv för att få bli älskad. Jag jobbade åt andra, jag arbetade gratis, jag var med i frivilligorganisationer, jag förödmjukade mig själv, jag tog risker, jag offrade min familj och mina barn. Jag utsatte mig för andra människors eget godtycke och allt detta för att få det jag trodde, vid den tiden att jag saknade. Detta var inte att lyssna på mig själv. Jag blev till slut en person som fick betala ett högt pris. 

Hade jag, som nu, lyssnat på vad jag ville och haft en balans mellan mina tankar, känslor och handlingar hade jag inte fått betalat det pris jag fick betala. Jag lärde mig oerhört mycket under dessa år. Jag såg hur tokigt det kunde bli och hur illa man kan göra sig själv.  

När törsten känns olidlig är vi beredda att göra vad som helst för att få chans att släcka den. 

Offrar du dig själv på jakt efter något eller har du funnit ett sätt att lyssna på dig själv? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948