Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 15 april 2015

Uppvaknande

Jag satt i bilen i helgen på vägen från en helgträff ute i landet. På P1, som jag lyssnar på ganska ofta var det ett program som heter teologiska rummet. Ämnet för dagen var uppenbarelse och bland annat frågan om detta var avgörande i ett prästerskap. 

Det satt några tyckare som skulle kunna ha åsikter i frågan utifrån lite olika yrkes och åsiktsvinklar. Jag kände ganska snabbt att det blev en diskussion på en allt för abstrakt och teoretisk nivå. De egna tankar jag fick blev däremot lite mer spännande. 

Jag tror att alla, precis alla får någon slags uppvaknande i livet. Uppvaknande från något till något annat. Lite som ett "- Aha!!". Vi möter något helt plötsligt från en annan vinkel och ser något från ett håll vi aldrig tidigare sett det ifrån eller ens tänkt på att försöka se det på. 

När vi får chansen att möta saker på detta sättet kan det omkullkasta vår tidigare uppfattning och ställa allt på högkant. Ibland helt självklart något vi tar emot, ibland fullständigt omvälvande och svårt att ta in. En ny sanning bryter sönder en gammal sanning så till den milda grad att det blir som en på nytt födelse. Allt behöver läras om igen. Som en ny världsuppfattning; "- Så jorden är inte platt!"

Jag tror det ibland är därför som nyväckta människor ibland blir lite fanatiska och nästan påfrestande i sin egen övertygelse med deras önskan att få alla frälsta i samma tro och förändring. 

Det är här jag tror bibelns och religionens tal om frälsning kommer in. Uppenbarelsen handlar om vår egen upptäckt i oss själva. Det handlar om ett eget uppvaknande som får mig att se saker på ett helt annat sätt. Min egen nya insikt.  Det är det uppvaknandet som är uppenbarelsen och som vi söker i livet. Sedan kan andra tala om att de uppenbarade Gud eller Jesus men i botten handlar det om hur uppenbart allt helt plötsligt blir i ens liv och den insikten leder oss vidare. Det blir vår ledstjärna.

Jag har haft ett antal sådana definierade uppenbarelser. Det handlade om insikten om vad kärlek egentligen är, det handlade om min egen insikt om hur jag själv styrde mig i en viss negativ riktning och det handlade om att mina "negativa karaktärsdrag" kunde bli positiva karaktärsdrag genom att jag ändrade på mitt syfte.

När fick du ett uppvaknande och vad handlade det om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948