Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 11 april 2015

Vägen fram är vägen bak

Egentligen är det enkelt. Alla vet vi vad vi behöver göra. Vi vet vad som är fel och vi vet vad vi behöver förändra. Rökaren vet. Den som är viktproblem vet. Den som har svårt med skolan vet. Den som är otrogen, dricker för mycket alkohol, spelar för mycket, tar andra droger vet. Den som har problem med att vara sensitiv, för mycket i sina känslor eller i sina tankar vet. Den som skär sig i sina armar eller på annat sätt självskadar sig vet. Alla vet vi vad vi behöver göra. I sak har vi koll på det men ändå förändrar vi inte det vi behöver förändra. 

Vi vet men ändå tror vi oss inte veta eller vilja erkänna det. 

Synd, kan man tycka att inte dessa människor (vi) förstår bättre och bara ser till att göra det vi vet att vi behöver göra. 

Hur svårt kan det vara? 

Men vi sitter där och bär på något. Vi bygger våra liv på det vi vet. Vi bygger vår sanning och skapar vår egen nya historia på det vi vet. Vi till och med har fördelar av det som för den utomstående  kan tyckas fruktansvärt och bedrövligt.

Nu tänker du kanske att detta inte berör dig och att detta gäller de som har "problem". Glöm det! Detta gäller alla i olika grader. Vårt undermedvetna är smart och har under lång tid byggt upp finurliga och sofistikerade strategier. Vissa är grova och uppenbara andra är smarta, kluriga och listiga.  Alla har vi beteenden, tankar och känslor som är lite udda rent av märkliga och som gömmer något mörkt. Du tänker att du viftat bort det men ack nej, det ligger där och slumrar för att väckas, bara så där, i stressade situationer eller senare i ditt liv. 

Inget av det är konstigt och du håller inte heller på att bli galen. Vi alla kan känna så här ibland. 

I en uppväxt och i ett långt  liv är det klart att det händer saker som skapar obehagligheter, rädslor, tankar och konstiga handlingar. Sådant som sedan leder till strategier i livet. De flesta av oss reflekterar inte över det men det betyder inte att de inte finns. 

Allt detta är adderade kunskaper i livet som vi får och en del skapar konsekvenser som vi får problem med och som kan vara svåra att kliva ur. 

Jag vet! Du vet! Vi alla vet vad det handlar om och vad vi behöver göra. Men av olika anledningar bevarar vi det som är.

Det är inte vad du säger att du vill göra som är det viktiga utan det är vad du väljer att göra som leder någonstans. 

Jag kan räkna upp en mängd av dessa kunskaper jag har där jag smiter och inte går till handling. Tidigare var de ännu fler. En massa egenheter som är just jag just denna människa som jag får leva med eller välja att förändra.

Vilka egenheter har du som du får leva med eller som du kan fatta ett nytt beslut i och handla?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948