Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 29 april 2014

Rädd för förlust

Rädslan för förlust ligger djupt rotat i oss. Kanske sedan tidernas begynnelse. Vi är inte beredda att förlora även fast slutresultatet mellan att vinna och förlora skulle bli det samma är vi inte beredda att förlora. 

För att slippa förlust utsätter vi oss inte för förlust även fast chansen att vinna kan vara stor, om vi vågade ta risk.

Låt mig ta ett exempel: 
1. Du får 200 kronor och får behålla pengarna om du vinner en budgivning i annat fall förlorar du allt. 
2. Du får vara med om en budgivning där du får 200 kr om du vinner budgivningen. .

I båda fallen blir resultatet vid förlust det samma och även vid vinst. Resultatet blev att den som redan hade 200 kr bjöd mycket mer aggressivt och över sina egna budgränser jämfört med den grupp som hade chans att vinna 200 kr men inte hade något från början. 

Att förlora är svårt speciellt om vi fått uppleva det flera gånger. Känslan att förlora förstärks efter varje förlust. Förlust som innebär att jag tappar ansiktet i ett socialt sammanhang förstärker min ovilja att förlora.

Det verkar som vi är beredda att göra vad som helst för att slippa tappa ansiktet och slippa ta en förlust.

Vad är då offret?

Vi verkar vara beredda att offra oss själva för att slippa tappa ansiktet inför andra. Det finns många exempel på detta som definitivt inte handlar om pengar. 

Vi struntar i att ta upp en känslig fråga med någon i rädsla för att göra oss till ovän med den person vi tänkte ta det med även fast det vi vill ta upp är viktigt för oss. Vi håller inne med våra egna brister i rädsla för att andra ska se vem vi egentligen är istället för den bild vi skapat om oss själva.

Vi offrar oss själva på något sätt. Det kan vara det pris vi får betala i ett socialt nätverk. 

Kanske är det så att våra förhoppningar och möjligheter vi tror vi har inte finns eftersom vi tar det från vårt intellekt, grunden för vårt beslut är istället oftast eller alltid känslomässigt styrt. 

Vad  innebära denna vetskap för dig? Kan detta ge en bättre förklaringar till varför du gör vissa val i livet?

Delar av sakinnehållet i denna blogg är taget från ett TV program jag såg i går omkring ekonomisk psykologi, förlusträdsla, som givetvis också direkt går att överföra till andra förluster i livet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948