Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 27 december 2014

Kontroll 2

Kontrollera andra handlar om att jag vill skriva om historien. Jag vill få en annan utgång än den som blev. Jag vill äga frågan på något sätt genom att få ett utfall där jag kunnat styra situationen. Någon slutar att ha kontakt med mig och jag söker svaret på frågan varför. Någon ger mig en förklaring men jag söker efter ett annat svar. Någon berättar en verklig händelse om något, jag berättar av en händelse en liknande berättelse. Jag kontrollerar och är med och skriver min egen historia i varje bokstav. 

Men delar av min historia som handlar om andra äger jag inte. Det bara är. Vad jag gör kan jag ändra på men vad andra gör äger jag inte alls. Är affären stängd en juldag så är den det, det är ingen mening med att argumentera omkring det. Jag får vackert acceptera att det är som det är. Juldagen kunde jag inte handla på. 

Medveten kontroll är ofta tydlig där jag talar om eller gör som jag vill ha det. Den får mig att överleva. Den kan älskas eller kritiseras. Jag kan uppfattas som dominant eller styrande eller som en bra ledare beroende på vem som tar emot det. 

Den omedvetna kontrollen är allt annat. Den omedvetna kontrollen är den som ser till att jag har rätt i alla lägen. Den har alltid sista ordet. Den får mig att göra saker för att slippa känna. Den för mig att inte släppa taget. Den får mig att inte acceptera det andra gör som jag ogillar. Den får mig att att visa vad som är rätt och vad som är fel. Den hindrar mig att leva här och nu och istället hålla mig kvar i dåtid eller för mig till framtid. 

Jag behöver varje dag medvetet kontrollera min omedvetna kontroll. Den omedvetna kontrollen gör mig nämligen inte fri. Den blir en börda som präglar mig. 

Traditioner kan vara en omedveten kontroll om jag fastnat i att det ska vara på ett särskilt sätt utan avvikelser. 

Kan du se skillnaderna kan du också hitta sätt att finna detta i dig själv. Detta ökar vår medvetenhet om oss själva. 

Jag har båda i mig och behöver hitta vägar att hantera det. 

Hur ser dina ut? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948