Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 23 december 2014

Naviger livets båt

Så är vi där nu dagen före. Dagen före allt ska upplevas. Dagen före vi försöker. Dagen före traditionen ska infinna sig. Mycket tankar och mycket känslor. Många av oss vill ha det som det alltid varit. Inte bråken. Inte oron. Goda förväntningar som infrias. 

Vi vill ha en god jul och vi önskar att den kommer. Under ett helt år har vi jobbat på olika sätt utifrån våra förutsättningar. Nu ska vi vara lediga. Missade jag att köpa en julklapp till någon? Känslan av ensamhet. Känslan av utsatthet. Vi vill att julen ska byggas på tradition. Vi vill känna igen. Vi vill kanske känna, i en värld som snurrar fortare och fortare att det finns något som består. Känna känslan av att vara barn igen. Återuppleva gamla känslor elelr definitivt skapa det jag inte själv fick.

På vägen till jobbet idag människor som lyser av stress. Något blev fel på morgonen så paret väljer att skälla ut varandra på perrongen. En son, ett år, vilar på mammans höfter och får vara med om händelsen. Julen är på intågande.

Jag är inte bättre än någon annan och någon annan är inte bättre än mig. Vi är människor och olika saker händer när vi känner rädslor. Jag har ju känt irritation ett tag, samma sak. Vi är inte mer än människor. 

Kanske är livet att lyckas navigera i havet av alla känslor och tankar som vi möts av. Förstärka vår båt. Segla med vinden ibland. Hitta sätt att skydda oss, säkra och få det bekvämt. Ibland kommer vinden från syd, ibland från norr. Beroende på var vinden kommer ifrån behöver jag vara olika klädd och olika förberedd. Kyla, värme, dränkt av väta allt är sådant som möter mig utifrån. Hur förberedd är jag? Går det att segla livets båt på vintern utan kläder. Går det att sprätta omkring i högklackat på ett halt däck? Hur förberedd är jag och vad har jag för verktyg och redskap när tankarna och känslorna blir mig för övermäktiga.

Det kommer att blåsa i livet. På den punkten är jag säker, det handlar mer om hur förberedd jag är. Livet kan också vara ljust och vackert men då är det så för att jag har skapat det så genom att ta hand om mig själv.

På denna sista dag innan jul lovar jag mig själv att göra allt jag kan för att hitta en balans där jag tar hand om mig. Det skapar förutsättningar för en jul som kan bli bra. Jag hoppas det samma för dig att du finner din balans.

Även tomten är inte mer än en människa.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948