Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 26 december 2014

Kontroll - en strategi

Allt som gör mig besviken, ledsen, missnöjd, frågande och mycket mer har en enda grund. Den är sprungen ur mig själv. Inte enbart att jag fokuserar utanför mig själv. Inte enbart att det handlar om mina egna känslor och hur jag förhåller mig till det som sker. Inte enbart min historia och min brist på att leva här och nu. Utan det är en kombination av en massa saker. 

Ur denna kombination föds egna strategier för att hitta motmedel. 

Motmedelet är kontroll. Besvikelsen och missnöjet har sin grund i brist på kontroll. Svaret på mina frågor och mitt förhållningssätt blir kontroll. Jag vill styra med min kontroll. Det ska styras av mig inte av någon annan. Bara att jag ifrågasätter blir att kontroller. Bara att jag har åsikter om vad andra gör blir att kontroller. Bara att styra upp och göra det på mitt sätt blir att kontrollera. 

Först när jag helt och ärligt släpper hela min kontroll ökar chansen och möjligheten att jag kan bli befriad från mitt missnöje och min besvikelse.

Den enda jag möjligtvis skulle kunna ha kontroll över är mig själv. Allt annat, alla andra står utanför mig själv och har inte med mig själv att göra och ger mig varken rätt att kontrollera eller egen nytta att förändra. Behovet av kontroll kommer bara att leda mig längre bort från att vara här och nu och föra mig till en önskan om något annat än det jag faktiskt har. 

Hur människor än är, hur saker än blir för kontrollen mig längre från mig själv. Kontrollen är mitt starkaste vapen mot acceptans och samtidigt mitt sämsta vapen för det leder mig ingen vart mer än bort.

Jag är ingen annans Gud, jag är min Gud. Om jag är Gud vill jag föra mig till nuet och lära mig att acceptera det som hänt och det som sker. Låt mig inte tro att jag kan styra andra när jag har svårigheter att styra mig själv. Skulle det vara så att jag skulle kunna styra andra har jag också tagit avstånd från mig själv och slutat acceptera det som är. Då är jag förtappad till ett liv utanför mig själv. 

Kontrollen i alla olika typer av skepnader kommer aldrig att lösa mitt problem. Med kontrollen kommer jag att känna mig tillfreds på kort sikt men jag kommer aldrig att lösa mitt problem. 

Så länge jag känner besvikelse eller är kvar i något som har skett eller tror att saker ska ske jagar jag fortfarande efter möjligheterna till kontroll. 

Där vill jag inte vara. Då tappar jag min närvaro här och nu där jag vill vara.

Säg nu inte att du inte söker kontroll. Tillåt dig själv istället att möta de tillfällen där det är en del av din strategi och kom på så sätt närmare dig själv.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948