Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 11 november 2016

Vi vill ha en ledare- eller vill vi

När vi själva inte längre har lösningar och när vi märker att vi tappar greppet, vill vi ha en ledare. När vi kommer till vägens ände, vill vi ha en ledare. När vi tappar tron på oss själva, vill vi ha en ledare. När vi märker att andra styr på ett sätt som vi själva inte vill, vill vi ha en annan ledare. När vi famlar i vårt eget ljus, vill vi ha en ledare. När vi vill ha någon att skylla på, vill vi ha en ledare att peka på. När andra har något vi själva vill ha, vill vi ha en ledare. 

Som de flockdjur vi är söker vi ledarskapet i vårt liv. Under kanske 18 år av vårt liv har vi våra föräldrar som ledardjur. Deras uppgift är att lära oss vad livet handlar om och hur vi själva kan vara ledare i våra egna liv för att överleva. När vi sedan blir myndiga ska vi klara oss själv. Det är självklart att det skapas ett tomrum som vi vill fylla med något.

Vad gör detta oss? 

Jag tror att känslan av att bli ledd, när vi själva tappat riktningen kommer att följa med oss resten av våra liv oavsett hur stor vår egen vilja är att få vara fria. Det finns alltid tillfällen där vi söker oss till den som ska leda oss.

Jag var på begravning i går och då talade prästen om Herren som skulle visa vägen och förlåta. Herren som skulle ta emot oss och befria oss. Herren som skulle hjälpa oss att släppa på våra strider. Det är som om vi allra både vill och behöver en ledare för att leda oss i livet. 

Jag har länge sagt att vi är vår egen ledare och det är när vi tvivlar på oss själva jakten på en annan ledare dyker upp. Kanske är denna sanning inte svart eller vit utan det är så mycket i livets konstruktion som är uppbyggt på att det är någon annan som vet bättre. Kanske är det så att detta är så djupt rotat att ledarskapet utifrån är en del av vårt liv som vi får acceptera. I oss alla finns det ett barn som söker tröst och svar, hur vuxna vi än blir. 

Känner du att du är herre/ ledare i ditt eget liv eller önskar du att det fanns någon som kunde leda dig själv? Finns det en saknad hos dig efter din mamma och pappa din pappa som du önskade att det skulle ha varit? Vågar du släppa din kontroll och lita på någon annan eller söker du ständigt en ledare? 

Idag är en dag jag utforskar hur mycket ledare jag är själv och hur mycket jag vågar bli ledd av andra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948