Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 12 juni 2013

Älska mig själv

Att älska mig själv vad betyder det egentligen? Jag har fått frågan många gånger och många svarar självklart ja visst gör jag det men ändå inte. Vi vet inte vad det betyder men ändå förstår vi att vi självklart ska gör det!

Jag har i mitt liv förstått att jag på något sätt inte ska älska mig själv. Jag har inte fattat det men det var så jag uppfostrades att vara. Kritisk. Inte nöjd. Det går alltid att göra bättre. Tro inte att du är någon. Jag lärde mig det tidigt. Jag blev en konkurrent både mot mig själv och mot min far redan som barn och då var vägen att få bort mig just detta. Få mig att förstå att jag inte har värdet att vara. Jag förstod detta, för inte så länge sedan att det var så. Men jag förlåter, de visste inte bättre. De var drabbade av samma men visste inte att ta sig därifrån. Men detta var när jag var barn.

Jag har sedan dess gjort en massa val utifrån den bristen för att bekräfta att jag är värd. Bekräftelse på olika sätt har varit ett fantastiskt verktyg för det. Bekräfta att jag är värd något. Bra? Tveksamt! Det har gjort mig till tvärt om istället för att just älska mig själv. Jag har gjort allt för att bli älskad och inte bortvald. Allt har lett till att jag blivit bortvald, inte omtyckt, rent av hatad. Jag har varit oerhört skicklig på att förgöra mig själv. Jag fattade det inte då men jag gjorde det som mina föräldrar sagt och särskilt min far. Jag bekräftade mig och resultatet blev att jag bekräftade min oduglighet. Vilken fantastiskt dum strategi, men det blev så. Den jobbar jag med varje dag. Arbetar för att acceptera och genom att göra sådant som är kärlek till mig själv. Att jag duger som jag är och att jag har ett värde lika stort som alla andra. Varken mindre eller mer. 

Att älska är att älska sig själv på det sättet kan jag ge kärlek till andra utan egen vinning och utan rädsla som grund. Då kan jag villkorslöst göra sådant som får mig och andra att växa. Jag finns alltså är jag och jag är värd att älskas av mig själv och kanske andra. Men främst av mig själv. Min bekräftelse ligger i mig själv inte utan för mig själv.

Hur arbetar jag med detta?

Detta handlar om att arbeta med självkänslan. Självkänslan stärks av att ställa sig några viktiga frågor varje kväll.  1.Vad har varit bra idag? 2. Vad är jag tacksam och glad för idag?  3.Vad kan jag göra bättre? 4. Vad vill jag be om hjälp om. Enkla frågor men nog så svåra att ta sig igenom vissa dagar. Jag väljer också varje morgon att stilla meditera en stund och tänka igenom hur jag vill att min dag ska bli och vad för känsla jag vill bära på under min dag. På kvällen gör jag min utvärdering genom att svara på mina frågor. Inte för att döma bara för att konstatera.

På detta sätt kommer jag i balans och på detta sätt jobbar jag med mig själv för att älska mig själv.

Hur  gör du?

2 kommentarer:

  1. Hej Johan!

    Hittade din blogg på 35+ sidan på Facebook. jag är "tyvärr" bara 30 så jag kan inte publicera min egen blogg... men jag kan läsa andras. jag gillar din, det är lite som att läsa om sig själv! tack för att du delar med dig!

    min rutin skiljer sig lite från morgon till morgon, men oftast brukar jag prata med mitt inre barn. prata med smig själv, fråga mig själv vad jag egentligen tycker, varför jag gör som jag gör och hamnar i de situationerna jag gör. mitt liv är väldigt fint nu, för jag har lärt mig att älska mig själv, trots att jag har fel och brister. jag försöker också att älska alla andra, oavsett hur de behandlar mig (eller andra) för det vore ju orättvist av mig att bara acceptera mina egna fel och brister, men inte andras. det är svårt...men det går! jag är på väg framåt! jag är också uppmärksammad på att jag äter rätt och motionerar, tar det lugnt. lyssnar på musik, är närvarande i umgänget med mina vänner... ja det är mycket att tänka på. men det är fantastiskt hur bra det känns när man gör det! nu ska jag kika lite mer på din blogg...

    mvh Katarina

    http://grottflickan.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som det är storverk du gör. Grattis Katarina!/ Johan

      Radera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948