Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 29 juni 2013

Vi känner igen

Vi känner igen. Vi vill sortera in saker så vi känner igen det. Vi jämför och sorterar in. Katalogiserar för att världen ska bli enkel. Den är en sådan och den är en sådan. Det betyder så och det innebär det. Vi sorterar in alla våra intryck i fack för att skapa oss en känsla av säkerhet eller förstå att det är fara. Så gör vi i allt. Det är därför barn är mer aningslösa för de har inte hunnit att sortera in så mycket erfarenhet än som de lagt in i deras fack. Vi ska vara rädda för ett lejon men kan hantera en fluga. Vi vet risken och förhåller oss till den. På steppen var detta nödvändigt för att överleva. Fly eller fäkta.  
Allt bygger på våra erfarenheter och det vi lärt oss historiskt. 

Vi sorterar in och det går blixtsnabbt. Så gör vi också med alla människor vi möter. Inom bråkdelen av en sekund vet vi, eller tror vi veta vem vi har framför oss. När jag ser en människor påminner han eller hon mig om något som gör att jag sorterar in denna i ett fack. Fly eller fäkta. Facken är indelade efter mina erfarenheter som bygger på mina känslor och upplevelser. Om någon tidigare  varit snäll mot mig och påminner mig om den nya människa jag möter i sitt sätt, sitt beteende eller hur hon ser ut sorterar jag in personens i efter det minnet även fast personen inte särskilt visat detta mot mig.

Så gör vi också när vi väljer partner. Vi känner igen något som vi dras till. Något vi gillar eller något vi vill ha. Det vi vill ha omkring oss dras vi till för att vi känner igen det. Titta på din partner eller de partner du haft, hur många påminner om dina föräldrar på något sätt eller precis tvärt om om din relation inte varit så bra med dina föräldrar. 

Det vi avskyr eller ogillar väcker andra känslor som kan göra oss rädda, arga, beskyddande osv. Även fast personen eller situationen som uppstår aldrig bidragit till denna känsla. Vi känner igen och vi sorterar in snabbt. 

Så här är det i allt. Känslor av igen kännande väcks och väcker något. Känslan vi får är sann men kanske inte alls har att göra med den eller det som väckt känslan. Fobier är en produkt av samma beteende i oss. Spindelfobi behöver inte alls ha med spindlar att gör t.ex. 

Allt detta får konsekvenser för allt vi gör och är och styr oss. Våra erfarenheter styr oss rätt eller fel beroende på vad vi upplevt. 

Jag hade för många år sedan en chef som jag hade svårt att hantera. Jag blev konstig i hans sällskap och betedde mig inte vettigt. Jag kände hur det bara blev fel. Det tog länge innan jag förstod vad det var som skedde i mig. Varje gång jag var tvungen att kommunicera med honom väcktes bilder av känslorna av vad min far väckt i mig. Den skapade känslor av osäkerhet, opålitlighet i mig och jag regrederade till det lilla barnet i hans närvaro. Varje gång blev det samma sak och mitt beteende blev därefter. 

Han var inte min far men jag hade snabbt känslomässigt sorterat in honom i pappa facket p g a de känslor hans beteende väckte. Facket: du kan inte lita på, du ska inte tro att du är någon facket. 

I denna stund jag upptäckte detta var jag tvungen att säga till mig själv/ - han är inte min pappa, han är inte min pappa. På detta sätt ändrades också mitt beteende. 

Jag slutade där efter ett tag eftersom han   hade andra beteende som jag inte ville ha omkring mig. Det blev mitt val.   

Hur är det för dig, hur sorterar du in saker, känslor och människor i ditt liv? Vad väcks i dig som kanske bara är projiceringar eller igen kännande? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948