Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 25 juli 2016

Det hände något igår

Igår var en dag med härlig frukost och projekt som precis gick min väg. Trevliga människor och bra snack. Dagen kom som den ville men ändå höll vi en jämn fart. Bra väder och allmänt skönt. Det som inte hände, hände inte och det som hände, hände. Negativa överraskningar skapade inte irritation. Med andra ord en bra dag. 

Sedan var det kväll och middag vid stugan. Vi bor på sommaren ganska nära tre hus. När man har grannar så behöver man inte älska allt det de gör men på något sätt respektera deras person och närvaro. Det är en förutsättning för att leva nära, något annat kräver ett helt annat typ av boende. 

I min familj och med vänner talas det inte enbart svenska utan även andra språk eftersom både en del vänner och min sambo inte är från Sverige. Det är på många sätt både nya erfarenheter, nya upplevelser, nya känslor och nya upptäckter. Det har inte alltid varit enkelt men det har blivit bra och jag kan se att jag själv också varit en del av svårigheterna att få det att lyckas. 

Nåväl, vi hade middag och vi satt på verandan. En tyst vindstilla kväll hörs allt man säger bland grannarna. Det bara är så och det är bara att acceptera och respektera. Det man hör släpper man och det finns en respekt om att vi är här i samma syfte och det är att ha det bra.

Men ibland blir det inte så som man tänkt sig och gårdagskvällen var en sådan dag.  En av grannarna var i någon slags egen obalans och började kommentera att vi lät mycket, att människor inte var svenskar och att vi skulle ta hänsyn. Övrigt som sades från grannen kan inte nämnas här men det blev en otrevlig stämning. Till slut var jag tvungen att säga till att det var dax att sluta kommentera och avsluta det som pågick. Klockan var vid denna tidpunkten ca halv åtta på kvällen. 

I ett sådant här läge kan man välja att trappa upp bråket och markera var man själv står och vad som är ok eller inte. Eller så kan man bestämma att lugnet ska kvarstå och att vad en enskild människa säger och gör inte ska få störa min egen balans. En annan människas ord definierar inte mig utan det är jag som definierar mig själv. Jag parerar det som kommer utifrån som inte passar mig, inte integrerar det i mig. 

Jag markerade i det som pågick, sedan avslutade jag själv min del och ägnade resten av tiden tillsammans med våra vänner. Min känsla var mer i karaktären av att hon inte själv mådde bra och att det hon sa mer var ett utfall av detta. Kanske var det också hennes värderingar  men det är samtidigt inget jag kan göra något åt och inte heller behöver förändra. Så länge jag är klar över mina värderingar så är det jag som definierar mig. 

Nu kanske ni tycker att jag blir allt för förstående och inte tydligt markerar när människor gör övertramp. Hade jag gjort detta hade min granne kommit in och stört min balans vilket hade varit ett större svek mot mig själv, min sambo och mina gäster. 

Jag väljer vem som ska få kliva in i mitt medvetande eller inte. Så länge jag är medveten om att detta är möjligt och att jag äger frågan har jag inget att frukta. Då kommer jag alltid att ha balans i mig själv om det är det jag vill oavsett vad som sker utanför mig själv. 

Kan du ibland känna att någon annan förstör det för dig och är orsaken till att du själv inte mår bra? 

Idag är en dag jag ser vad som sker utanför mig själv men att jag inte tillåter detta störa min egen balans. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948