Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 2 mars 2017

Den kärlek jag får är den kärlek jag jagar

Spännande med relationer och varför vi väljer de partner vi gör. Den som fått fokus som ensambarn hela sitt liv av sin mamma söker en partner som gör på liknande sätt. Den som har en dominant förälder söker sin partner med liknande egenskaper. Den som barn fick ta hand om sin mamma eller pappa söker någon att ta hand om. 

Vi präglas hårt av vår historia så vi till och med försöker att replikera det som tidigare hänt och som vi upplevt. Kanske är det inte kärlek som vi tror vi möter i relation med en annan utan bilden av det vi tidigare upplevt som får våra känslor att reagera. Vi söker efter det som vi tidigare fått uppleva och risken är stor att vi försöker finna inte enbart det som är positivt och kärleksfullt.

I ett möte med en grupp av män kunde vi tillsammans, i samtalet se att var och en hade en historisk bakgrund som präglade vilka partner de valt. Det blev uppenbart hur vi replikerade relationer vi tidigare haft i vår egen uppväxt. Relationer med de som vi växt upp med och vår egen beroendeställning till dessa. Karaktärsdrag hos våra föräldrar som blev karaktärsdrag vi kunde se hos våra egna partners.Dominans, offer, total uppmärksamhet eller dess motsats. Själv kunde jag beskriva hur jag härmade min far och sökte kvinnor som var som min mor. Jag skapade repliker och visade mig vara fast i min egen historia. Samtidigt har jag i mitt eget beteendemönster sett hur jag lite då och då försökt att göra tvärt om men dessa relationer har blivit kortvariga eller väldigt stormiga.

Jag vill inte säga att vi sitter fast i vår historia men däremot att det krävs ett stort arbete med oss själva för att bryta gamla mönster och beteenden. Vi behöver rannsaka oss själva, våra egna karaktärer och lära om. Vi behöver skapa medvetna rutiner för att klä av oss vår gamla rock för att kunna sätta på oss en ny. Analysera vad det är som triggar oss i relationer, vad som skapar vår trygghet och vad som får oss rastlösa.

Hur medveten är du om de partnerval som du gör? Gör du bra val eller blir det kaos omkring dig? Tröttnar du snabbt i dina val av partner eller hur blir det?

Idag är en dag jag reflekterar över mina egna partnerval och vad som är min del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948