Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 22 april 2013

Beroende, berövande, bedrövande

Bruk, blir beroende, blir missbruk.
Karriären är tydlig men du ser den inte förrän du själv kommer ur ditt missbruk. Vissa klarar av att hantera detta och hittar ett sätt att reglera det själv och kan hålla det på en lämplig nivå under lång tid, kanske hela livet. Andra åker hela resan ner i botten.

Vi blir fast i det utan att förstå de varningssignaler andra ger oss och som vi själva känner, men ignorerar.

När det gått för lång och konsekvenserna blivit för stora börjar vi se, då börjar vi förstå. Då händer det saker i oss känslomässigt som kan få oss att ändra oss. Men inte innan dess. För en del av oss så händer det inte tidigare förrän just då. Inte innan, för vi har inte fått nog. Den positiva kicken överväger allt negativt och vi kan inte ens koppla ihop det negativa med vårt eget "bruk". Men en dag kommer det. En dag får vi nog. Då är vi motiverade. Innan dess glider vi omkring i något vi tror är vårt liv, vårt öde. Något som bara bekräftar det vi känner innerst inne. Vi är inte värde mer än detta. Det bekräftar oss, det förödmjukar oss, det skadar oss, det dödar oss. Ändå är det inte förrän vi fått för stora konsekvenser av det som vi kan komma därifrån.

Vad handlar detta om? Alkohol, narkotika ja visst. men det kan lika gärna handla om sex, jobbar för mycket, mat, tränar för mycket, använder telefon för mycket, facebooka för mycket, bekräftelse, socker, medberoende, cigaretter osv.

Vad vi än gör leder det till missbruk om det får konsekvenser för oss som vi inte vill ha. Konsekvenser som gör att vi inte hittar en väg att ta oss ur det.

Vi fostras in i beroendet och lär oss att det är en lösning när känslor dyker upp eller blir för starka. Känslor som smärtar för mycket eller bara inte vill ha. Känslor av olust, känslor av rastlöshet och t.ex. känslor av att inte duga. Den finns latent. Vi har lärt oss att ersätta en dålig känsla med en annan känsla och vi vet precis hur vi ska få den känslan. Den finns i oss och gör oss maniska i den stunden. Vi kan göra allt för att få den.

Även fast vi varit fria länge kan den dyka upp när som helst utan förvarning.

Saknar vi insikt om oss själva och när inte lärt oss vårt eget beteende och vad som var orsaken, är vi fast igen. Det går på en hundradels sekund.

Är vi i balans, arbetar strukturerat med oss själva och gör vårt dagliga arbete minskar risken varje dag. Vi lär mig successivt att förändra vårt beteende och vi lär oss att acceptera den vi är. Vi lär oss förstå och acceptera det som varit. Vi lär oss att förlåta oss själv. Vi lär oss att vara med oss själva med alla våra fel och brister men också men alla våra tillgångar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948