Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 5 april 2013

Hur ska jag kunna förstå

Att bara gå på hörsägen eller på mina egna fördomar, när jag utrycker mig om olika saker, talar mer om mig själv och min person än det jag uttalar mig om. Frågan är om jag någonsin kan ha åsikter om andras val.

Jag har en liten chans att förstå, även fast den är liten, om jag verkligen möter och upplever det jag har åsikter om. Oftast inte ens då!

I mina egna val är det samma. Tänker jag konsekvenser utan att uppleva konsekvenserna är det inte samma sak! Ibland behöver jag uppleva konsekvenserna av mina egna val och mina egna misstag för att förstå. Känna, se, vara närvarande. Men inte ens då är det självklart. Ibland kan det ta flera år för att inse att mina val kan ha styrts av felaktiga syften i tron att det styrdes av ett annat syfte. Kärlek och relation t.ex. Den kan styras av rädslan att vara ensam istället för känslan av kärlek. Rädslan tar över.

Att ha åsikter om andra människors val i andra länder blir samma sak. Hur ska jag förstå varför när jag inte är i deras situation styrd av svält, fattigdom, död osv. Jag kan kanske få en microinsikt i det men annars, fullständigt omöjligt!

Jag lär och försöker förstå! Jag är ödmjuk för det andra vill delge mig och det jag ser. Mina åsikter får vila. Det känns som det är ett av mina bästa insikter och ett av mina bästa val på mycket länge .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948