Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 13 oktober 2016

Ålder- ja just det, ålder

Vad är ålder? Är det att vara äldre eller yngre än någon annan eller är det att vara i samma ålder som någon annan eller handlar det inte alls om hur länge jag levt utan vad jag vet och vilka erfarenheter jag har eller inte. Ålder har en fixering i vår värld och ser olika ut beroende på var i världen vi befinner oss.

Jag måste erkänna att det finns hos mig själv en rädsla för att bli för gammal och att jag inte längre kan ta hand om mig själv. Jag har också i olika skeden i mitt liv märkt att uppfattningen om min ålder har antingen varit att jag uppfattats som för ung eller att jag är för gammal enligt mitt personbevis. Det är som det aldrig finns en perfekt ålder om man skulle utgå ifrån vad andra tycker utan det är lite mer styrt efter vilket sammanhang jag befinner mig i.

När jag var gift var jag ihop med en kvinna som var äldre och nu är jag tillsammans med en kvinna som är yngre. Det finns alltid en massa åsikter omkring detta och inte minst jag själv har haft en massa funderingar om vad som är ok och inte gällande ålder och just ålder har länge varit centralt. Tror det var ett pågående tema även under min uppväxt och i min familj.

Egentligen handlar det om vilka värderingar jag själv har och hur jag förhåller mig till detta med ålder, än om vad andra tycker. Oavsett så bygger detta med ålder på våra egna idéer och fördomar omkring detta att vara yngre eller äldre och att det någonstans i slutändan handlar om tycke eller smak och vad jag tror. 

Jag minns att jag länge har fått hävda att jag har de kunskaper jag har eftersom jag länge sett väldigt ung ut. "- Vänta du tills du blir så gammal som jag!" Jag tror att jag skrivit om detta förut men ämnet kommer upp i min hjärna lite då och då, kanske inte minst för att jag själv alltid varit lite upptagen i detta med ålder. Jag måste erkänna det och det besvärar mig lite eftersom jag tänker att livet inte ska vara styrt av ålder utan av annat men ändå loopar jag kvar i detta känslomässigt.

Jo det finns en rädsla och den har nog mycket med att göra att inte bli bekräftad och att inte få vara med längre i kombination med det jag sa tidigare om att inte klara av att vara med och ta hand om sig själv.

Jag får ta och fundera vidare på detta. Uppenbart är det ett longplay spöke, även i mig.

Är du fixerad vid ålder och tycker att du någonstans känner att du är påverkad av detta med ålder på något sätt?

Idag är en dag jag accepterar min egen ålder och det som hela tiden sker, det faktum att jag bli äldre både inför mig själv som i förhållande till andra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948