Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 10 oktober 2016

Allt går att förändra- om jag vill

Det är samtidigt inte självklart att de värderingar vi haft historiskt, att de fortfarande gäller eller ska gälla. Rädslor och händelser styr våra tankar åt ett eller annat håll. Rädslor för förändringar styr vår värderingar i en eller annan riktning. I ett läge där vi slutar att vara rädda öppnar sig nya möjligheter till att ändra våra värderingar. Det hotfulla blir mindre hotfullt. Det möjliga blir möjligt.Otacksamhet blir tacksamhet och mycket vill ha mer blir behov av att ha mindre. Då jag närmar mig mina rädslor kan hat bli kärlek och våra värderingar ändrar karaktär.

Med låg självkänsla och känslan av utanförskap ökar våra rädslor och brist på tillit till andra. Det som avviker och inte följer normen blir ett hot och får vårt eget hat att växa i rädslan för att bli mer utsatt. Vi avvisar istället för att möta. Vi talar om att rena istället för att blanda. Känslan av hot utifrån växer och ökar alienationen istället för att minska. Vi ställer krav om assimilering istället för att våga möta det olika. Blandrashundar har oftast den mer rena och sunda gen sammansättningen jämfört med renrasiga hundar, visst är det intressant!

Jag vet att jag själv ibland blir rädd av det som är ovant och det som känns osäkert. jag gör samma sak istället för variera. Jag avviker inte från min egen inarbetade agenda och vågar gå utanför mitt eget ramverk. Ett ramverk som säkert särskiljer sig från andra men som för mig ändå blir vant och håller rädslan borta. Jag behöver möta mig själv utanför mitt eget ramverk för det är där utvecklingen finns. Genom att hålla mig inom mitt eget ramverk kommer inte mycket att förändras.

Så vilka värderingar har jag och hur mycket vågar jag leva och hantera det som finns utanför min egen box? Jag behöver nog fundera på detta ett tag och se hur mycket jag egentligen utmanar mig själv och hur mycket jag gör som bygger på gamla erfarenheter och kunskap.

Hur öppen är du för förändringar? Hur tillåtande är du? Kan det vara så att hur modig du än är finns det saker som kommer att finnas utanför din box och detta är då också svårare för dig att utmana.

Jag minns en dag för länge sedan jag sa att jag inte var rädd för något. Nu vet jag hur fel jag hade.

Idag är en dag jag verkligen funderar över vad som är komfortabelt och inte och vad som krävs för att komma utanför denna zon.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948