Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

måndag 17 oktober 2016

Det finns inte en enda lik dej

På denna jord samlar både människor och djur intryck för att lära sig hur livet är och vad vi kan känna sig trygg med och vad vi ska hålla oss borta ifrån. Vi får alla, olika erfarenheter som vi samlar och lägger i vår minnesbank. Minnen och erfarenheter kopplat till vad vi tänker och vad vi känner. Vi lär oss att överleva som bygg er på de erfarenheter vi får. En del överlever inte sina erfarenheter andra gör det. En del lever ett svårt och vilset liv och andra har möjlighet att blomma ut allt styrt av de erfarenheter vi fått och får. Allt sorteras och samlas i vår minnesbank.

Vi blir modiga eller rädda. Vi blir dumma eller snälla. Vi blir uppkäftiga eller tysta. Vi bär på en mängd ilska eller så känner vi oss alltid utsatta. En del går omkring och är ständigt till lags och vill hjälpa andra men glömmer sig själv. Allt framkallat av de erfarenheter vi fått i livet. En del erfarenheter har vi till och med fått ärva från våra föräldrar även fast vi själva aldrig fått uppleva faran. Allt för att rädda oss själva i en värld av faror.

Många erfarenheter blir till nytta. Vi lär oss att bilar är hårda och vi lär oss att vara försiktiga i trafiken. Vi lär oss att inte lita på alla men ändå kunna lita på några. Vi lär oss känslan av att lyckas men också känslan av att misslyckas. Ja vi lär oss en mängd saker som skapar just oss, mig, dig, ja alla. Ingen har lärt sig samma sak så ingen är precis lika.  

Ändå tror vi att våra egna lösningar passar någon annan. Vi tror att våra erfarenheter är öppningen för någon annans liv. Egentligen är det helt befängt för vad vet jag vad någon annan varit med om och vad vet jag vad detta skapat i dennes liv. Inte mycket. Så hur ska jag då veta hur någon annan ska lösa sina bekymmer. Någon annan sitter inte på lösningen och har givetvis också svårigheter att hjälpa någon annan. Det blir en ekvation som är svår att få ihop. 

Men givetvis går det att visa på en väg eller en riktning som bygger på våra egna erfarenheter. Något som visat sig fungera, för den som gått den. Däremot måste den personen som får vägledningen gå denna riktning eller väg helt själv med sina tidigare prövade erfarenheter som grund. 

När vi bygger upp vårt behov av att hjälpa andra på detta sätt finns det chans att vi kan leda någon annan i en något förändrad riktning.Det behöver inte hjälpa men det kan hjälpa.

Har du en massa bra tips till andra men saknar råd till dig själv?

Idag är en dag jag inser att vi alla är så olika och har så olika erfarenheter. Tänk vad mycket mer jag har att lära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948