Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 14 oktober 2016

Oro för det vi inte vet påverkar det vi vet

När vi vet vad som ska hända och vi känner en trygghet i vår uppgift och det som vi har omkring oss så är det lättare att hantera nuet. Oron finns inte på samma sätt. När framtiden känna oklar kanske rent av hotfull blir det uppenbart hur detta också påverkar det som finns här och nu. Så länge oron uppfyller vår kropp är det svårt, kanske omöjligt att vara närvarande här och nu.

Oro kan handla om hur vårt jobb tenderar att utvecklas, rädsla för att bli arbetslös eller rädsla för att inget arbete ha alls. Oro för saker vi gjort och vilka konsekvenser det kan få eller kanske oro för hur vår värld utvecklas. Oro för hur andra har det i vår närhet eller oro att vi själva är sjuka på något sätt. 

Alla dessa rädslor skapar ett vakuum i framtiden och det blir samtidigt rädslor som kan vara svår att hantera. Oftast kan vi inte göra något åt det som ännu inte hänt och när det händer kanske vi just då inte heller direkt kan göra göra något åt det som hänt. Ändå oroa vi oss. 

Oftast kan det vara att vi saknar svaren på det som ska komma eftersom vi inte vet vad som kommer att hända och på så sätt har vi inget att förhålla oss till. Det är inte sällan att även negativa besked välkomnas för då vet vi vad vi ska förhålla oss till.

Som ni förstår är det just förmågan att skjuta undan det som oroar eftersom vi inte kan göra något åt det som ännu inte hänt men att däremot det som händer just här och nu kan vi hantera och just i känslor av oro är det just känslan av oro som går att hantera i nuet genom att sätta ord på sina känslor och inse att oron enbart förstör min närvaro här och nu genom något som jag ändå inte kan påverka. Det jag kan påverka är att vara närvarande med de känslor jag har och ärligt hitta ett sätt att reflektera över det.

Låter det svårt, ja det kan vara lite svårt att släppa taget om det som vi försöker kontrollera men som vi ännu inte vet något om. Men tänk istället att vi väljer att kontrollera nuet och den närvaron, då blir vi tvungna att släppa oron om framtiden.

Går du och oroar dig över sådant som handlar om framtiden? Framtiden i eftermiddag, i morgon eller längre fram? Väntar du på ett besked eller har du precis fått ett besked? Oavsett så så var uppmärksam på att all strävan att försöka lösa det du inte vet kommer enbart att påverka det du vet.

Idag är en dag jag är.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948