Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

onsdag 12 april 2017

Försoning- ett medel att själv bli fri

Vad betyder ordet för dig? Försoning. Ett sätt att lugna ner och komma överens trots de tankar och känslor vi har om den andra. Försona ett sätt att inte hämnas och inte ge uttryck för gamla känslor. Ett sätt att säga förlåt och att välkomna. Ett sätt att skapa fred.

Vi kan försonas på olika sätt, ett folk och tidigare förövare, grannar emellan, barn gentemot sina föräldrar, offret mot sin förövare, parets eller före detta parters strider och givetvis inte minst försona oss själva. 

Försoningen ger båda chans att slippa försvara och slippa skydda. Försoningen skapar lugn och chans till paus kanske rent av en evig paus. 

Jag såg ett program för någon dag sedan som just handlade om ett land som försonade sina tidigare militanta förövare. Jag såg inte programmet från början så med reservation för detta var min känsla att de hade en plan som var svår att förstå av folket som själva krävde hämnd. Men det fanns en plan att alla skulle ha chans att leva i detta land trots var och ens egen historia. Tanken lät bra och fullt möjlig men jag förstod att man inte ännu lyckats att få hela folket att inse värdet med denna plan. 

Jag tror att den svåraste försoningen är försoningen med oss själva. Försoningen med det vi gjort och det liv vi levt. Försoning med det som varit, hur vi ser ut, vilka tankar och känslor vi har. Försoning med allt i oss själva. Där ligger den största svårigheten men samtidigt den viktigaste förändringen. Handelar inte om att glömma det som varit utan främst om att förlåta det som varit och på det sättet både försonas med andra som att försonas med oss själva som levt med det som varit. Försoningen ger oss själva en chans att få ro i vår egen själ och få möjlighet att lägga energi på det som kanske är mer viktigt för oss själva en att blicka tillbaka.

Försoning är vår egen nyckel till läkning men ger samtidigt någon annan att starta om och skapa sina egna nycklar till läkning. I grunden är alla god det är hur vi hanterar vår historia som påverkar hur vi avviker från det goda.

Hur ofta funderar du över försoning och möjlighet att ändra din egen syn på det som har skett?

Idag är en dag jag väljer att försonas även det som jag ännu går och bär på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948