Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

måndag 3 april 2017

Plötslig och direkt

Hade ett långt samtal med min ännu levande faster som är en person som verkar överleva allt. Hon är speciell och vi har inte haft kontakt de senaste 12 åren av olika anledningar. Jag har valt att ta kontakt igen vilket känns skönt. 

Vi hade ett långt samtal över telefonen nu i helgen och en sak som bara kom mitt i en mening var hennes beskrivning av sig själv, plötslig och direkt. Jag smakade på orden och hennes beskrivning och jo det stämde bra på henne. Hon säger vad hon tycker även i situationer där det kanske inte är så lämpligt. Det blir som hennes tankar inte passerar ett filter för att bedöma om det är lämpligt att säga det. Hon talade också om att hon ibland kanske inte funderade tillräckligt namn hon tar upp saker. Hon beskrev sig själv men det blev som hon gjorde en beskrivning av mig. Hon satte ord på något jag själv reflekterar över om mig själv. Intressant och samtidigt funderar jag över vem som lärt henne detta sätt och vad det kommer ifrån. Jag vet att min pappa var direkt men på ett helt annat sätt. 

När vi möter människor och kanske särskilt människor som vi är släkt med är det inte omöjligt att vi samtidigt känner igen våra egna beteenden, ansiktsuttryck och utseende hos den eller de vi möter. Ibland tacksamt igenkännande. Ibland skräckfyllt påminnande men också en förståelse och ett uppvaknande för egen del. Det mest klassiska är igenkännandet hos våra föräldrar men det kan inte så sällan vara liknande med andra släktingar som syskon till våra föräldrar och deras föräldrar.

Men åter till plötslig och direkt. Jag upplever mig själv som ibland plötslig och direkt. Jag känner igen det som ibland också en besvärande egenskap och karaktär. Det bara händer och givetvis är jag en del av beslutet att det ska hända. Det finns en massa fördelar med det men det finns också en mängd negativt. Av någon anledning har jag och tydligen flera med mig lagrat detta beteende i oss och det har skapat fördelar och kanske rent av lösningen på något. Beteenden som både har en framsida men också en baksida. Strategier som odlats tidigt och som utvecklats men i sin grund ser ut på liknande sätt i släkten. 

Jag behöver fundera mer omkring detta och reflektera med denna nya skatt jag funnit.

Kan du se att du ärvt beteenden och karaktärsdrag som är negativa för dig eller som kanske rentav är fördelar för dig? Beteenden som du ser har en längre historia än dig själv? Bra eller dåligt? Vad är dina reflektioner? 

Idag är en dag jag är tacksam för det jag kan reflektera över och på så sätt finna nya tankar om mig själv. Jag är plötslig och direkt och det är något jag är stolt över.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Har själv märkt att de saker som jag stör mig på om min kära mor oftast är de sidorna och beteenden jag själv bär på. Hon blir som en spegling av mig själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du får kontakt med det för då har du också chans att förändra det om du vill.

      Radera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948