Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 5 januari 2016

Medvetet omedveten - ett offer

Jag gör alltid olika val. Valen kan handlar direkt om att välja något som till exempel fisk eller kött på en meny när jag ska äta. Men val är också att förhålla mig till den rätt som jag blir bjuden på. Jag kan välja att kritisera att det finns så få val eller så kan jag välja att acceptera och vara glad att det finns mat som serveras. Jag kan välja att måla allt svart eller se det vita i allt svart. Jag kan välja att se nyanser i en yta fri från skiftningar och jag kan välja att se det som finns att se och känna mig missnöjd. 

Allt är mina val och det är jag som i alla stunder får ta konsekvenserna av mina egna val. Kanske inte direkt men i sin förlängning. Valen tar jag alltid med mig i livet. Vi glömmer aldrig men däremot kan vi välja att inte komma ihåg men våra val finns alltid där. 

När jag väljer att vara omedveten om detta väljer jag också att se livet som drabbad och som ett offer. Offer för mitt eget liv. Väljer jag att bli medveten om min egen person och hur jag kan påverka mitt sätt att tänka och känna ökar mina chanser att jag kan se konsekvensen av mitt eget handlade och resultatet jag uppnår. I min medvetenhet ökar jag min möjlighet att själv styra mitt eget liv.

Den som inte medvetet reflekterar har ingen chans i världen att få det liv den önskar både känslomässigt, tankemässigt och materiellt. Det är en omöjlighet. 

Väljer vi att fastna i tankar och känslor som får oss att se världen omkring oss som fiender väljer vi att skapa en gigantisk uppförsbacke. Exempel på detta kan vara förakt mot invandrare och politiker eller varför inte förakt mot myndigheter och människor i allmänhet. 

Jag mins att min pappa kände som allt var mot honom i livet de sista 20 åren. Han försökte lära mig att de som är mot är inte med. Det blev ett vi och dom tänkande som bara ledde honom själv mot sin egen ensamhet. Jag har tidigt valt att kämpa mot detta synsätt samtidigt som jag haft ett arv att ta hand om. Bara att bli medveten om detta ökar mina chanser att förändra. Jag är inte min pappa men jag har ett social arv som jag behöver hantera. 

Har du valt att vara medveten eller omedveten? Hur ser du på ditt eget liv, är du ett resultat av någon annans handling eller dina egna? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948