Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 2 januari 2016

Nu börjar arbetet

Vi sätter mål och gör planer. När det är klart börjar arbetet. 

Inget händer om vi inte också gör sådant som leder till det vi vill ska hända. Absolut inget. 

Har jag svårt för att fokusera, fokusera. Släpar jag på min historia, släpp taget. Är jag arg på min omgivning, bli snäll. Har jag tunga tankat, befria mig från dessa. Fokuserar jag på fel saker, byt fokus. Är jobbet jag har hemskt, byt jobb. Är relationen jag lever i förgörande, bli singel eller byt relation. Är jag för tjock, sluta äta så mycket. 

Vi vet alla vad vi behöver göra, var och en. Vi är inga idioter utan kloka människor. Men ändå gör vi inte det. Vi gör inte det vi borde utan vi gör tvärt om. Detta verkar inte vettigt men ändå sker det. Ingen behöver råd i vad som ska göras eller varför och hur. Jag tror att de flesta vet. Jag vet och jag är övertygad om att du också vet. 

Frågan handlar mer om vi verkligen vill tillräckligt mycket. Viljan styr oss oerhört och får oss att göra de mest självklara eller konstiga saker. Viljan får oss att övervinna rädsla eller stå kvar utan att våga. Viljan får oss att självömka eller helt byta spår. Viljan får oss att direkt sluta med något eller göra små tafatta försök. Viljan styr hela vår tillvaro och skapar framgång i det vi vill. 

Frågan handlar med andra ord om vad vi vill? 

När jag i mitt arbete frågar människor om deras liv och hur de vill ha det så vet de ofta vad de inte vill men har inte så bestämd uppfattning om vad de vill. 

Alla vill något och en del är kanske formulerade i ord och meningar men många viljor finns bara där i oss i form av känslor, uppfattningar eller upplevelser. Ta till exempel rökaren, hans vilja ligger kanske i att bli stillad i en oro och få känna sig trygg i en vana. För den som äter sötsaker är viljan lite åt samma håll. Invanda beteenden som skapar trygghet men som samtidigt får andra konsekvenser som vi inte vill ha. Så länge jag bibehållet ett beteende i mig så har jag fördel av det annars hade jag slutat med det för länge sedan. 

Chansen att komma ur denna karusell av beteenden och vilja så behöver jag ta reda på vad jag egentligen vill. Vad vill jag längst inne i mig. Vad är det som styr min vilja och som får mig att göra saker jag egentligen inte intellektuellt borde vilja? 

Det är här reflektion och självkännedom kommer in. Jag behöver gå till botten med mig, vem jag är, vad jag gör och vad jag vill. Vilka tankar och känslor har jag? Allt detta är ett arbete som behöver göras och det är det som förändring och utveckling handlar om. Jag behöver göra detta jobb om jag vill förändra något. Om jag egentligen inte vill förändra, gör inget för detta skapar bara nya misslyckanden och nya besvikelse. 

Så vad vill du egentligen? När du vet detta är resten en enkel resa. 

Lycka till med det du vill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948