Följ bloggen genom att skriva din epost här så kommer det ett mail till dig vid varje nytt inlägg.

måndag 12 september 2016

I förändringen sker ett vakuum

I all förändring tar vi bort något och ersätter det med något annat. Det vi tar bort kan vi oftast definiera som något vant och något som varit mindre bra för oss men det tillstånd vi hamnar i istället vet vi egentligen inte vad det är. Det är både nytt, ovant och kanske rent av oidentifierat. Vi tror att vi vill ha det eftersom det vi lämnat är något vi inte vill ha men vi är inte säkra på vad det är. Det nya blir som ett vakuum, en tomhet. I denna brytning kan det ligga en sorg för det som var känt som vi lämnat och som försöker fylla upp det vakuum som skapats.

I denna brytning kommer vår största utmaning, att våga stå kvar i vår sorg och vårt vakuum utan att kliva tillbaka till det vi lämnat. 

Det är därför vi snabbt går tillbaka till vår ursprungsvikt, när vi gått ner i vikt. Det är därför vi gärna igen söker upp människor som tidigare inte var bra för oss. Det är därför vi söker oss till en partner som påminner oss om den vi lämnat. Det är därför vi söker oss till det trygga kaoset även fast det osäkra lugnet säkert vore bättre. 

Det finns en sorg att bearbeta och det finns ett vakuum att våga stå emot. Förändring innebär att det för ett kortare eller längre tag blir vindstilla. I vårt skifte från det gamla till det nya finns det ett omättligt behov av att fylla upp det tomrum som uppstår, där ligger den största utmaningen.

Vissa skickar sig själv direkt in i en ny kärlek eller något annat att bli besatt av. Vissa blir troende eller ska frälsa världen. Andra hittar projekt att ta tag i. Vi får ett så innerligt sug efter att få fylla upp vårt vakuum och bli besatta igen.

Jag kan se i mitt eget tillfrisknande hur lätt det var att söka sig till det invanda eller bli helt besatt i det nya. Först när jag tog tag i sorgen efter det liv jag levt och sagt farväl till det som varit kom det verkliga uppvaknandet och förändringen.

Vilket vakuum lever du i eller har du inte kommit dit än? Kanske har du kommit förbi, i så fall grattis!

Idag är en dag jag tar tag i och är uppmärksam på mina egna vakuum och kvarvarande sorg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948