Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 8 september 2016

Vi behöver släppa taget för att kunna greppa något nytt

När vi bär på vår egen tunga offerkofta fylld av besvikelser och uppfattningar om hur vår historia egentligen skulle ha gestaltat sig har vi fullt upp. Vi är fyllda av hur det varit och har varken tid, kraft eller möjlighet att engagera oss i nya saker eller ändra på det som är. Det är som om vi krampaktigt håller fast i det vi känner till  som om det var vår enda trygghet även fast det vi håller fast i mer ter sig som kaos och en styggelse. När vi fokuserar på vårt elände och de som bidragit till att vi hamnat där vi är finns ingen plats för självransakan och att öppna upp för nya tankar. Vi är låsta vid vår uppfattning om verkligheten och varken kan eller är beredda att ta till oss något nytt eftersom det kan få vår lilla känsla av trygghet att rämna. Vem är vi om vi inte är ett offer. Tänk om det jag byggt upp och min uppfattning om mitt liv inte är sant utan att sanningen finns någon annanstans? Då är det bäst att hålla fast vid det vi ändå känner till och hålla fast hårt så att inte den tryggheten också försvinner. 

När vi krampaktigt håller fast vid vår egen föreställning kommer vi aldrig att kunna greppa om något nytt. Våra känslor och tankar är upptagna med det gamla och har inte plats för något annat. Så här kan det hålla på under lång tid och det vi greppar bekräftar enbart de känslor vi redan bär på, känslan av att vi är offer för något annat eller någon annan utan egen möjlighet till förändring. 

Först när vi vågar ta av oss känslan av att vara ett offer lyfter vi ansvaret och möjligheten från någon annan till oss själva. Först i denna stund finns det en chans att nå en förändring. När vi vågar släppa taget om vår egen föreställning finns det ny plats för något nytt. 

Det kan handla om vår besatthet i det som varit eller frustrationen i vårt eget beteende. Det kan handla om relationen med våra föräldrar eller före detta partners som utsatt oss för saker som skapat trauman. Det kan handla om psykiskt eller fysiskt våld. Besvikelser av olika slag som vi vill få upprättelse för eller åtminstone en rimlig förklaring. Vi är farst i behovet av svar som enbart hindrar oss att gå vidare. Svar i oss själva eller svar från någon annan.

Sitter du fast i något som gör att du inte kan greppa tag i något nytt? 

Idag är en dag jag släpper taget för att ta tag i det nya. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948