Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 1 september 2016

Ilska, ett sätt att skydda mig

Den synligt aggressiva eller den dolda inåtvända ilskan är båda ett uttryck för en brist på kontroll. Ett uttryck för brist och att åter igen känna känslor från förr. Känslor vi själva fått eller beteende vi lärt. Skydd vi skapar för att dölja vår egen inre rädsla och brister. I ilskan ligger ett offensivt agerande till skillnad från att visa rädsla som ger en mer defensiv hållning och också gör oss mer nakna. Ilskan blir ett skydd från det som inte följer vår egen plan. Grottmänniskan såg odjuret som en fara och hade två val slå ner faran eller fly. Idag har oftast de stora farorna försvunnit men däremot har vi kvar beteendet och ersatt farorna och med en mängd andra saker i stort som smått. Vårt agerar blir på samma sätt. 

När vi är ordentligt utåtagerande i vår ilska eller ordentligt inåtvända ilska krävs det ofta oerhört stor energi för att bara att ta sig igenom dagen. Vi slåss mot väderkvarnar och överreagerar på sådant som kan vara svårt att förstå och uppfatta för den utomstående. Vi ser saker som andra inte ser. Vi agerar på sådant som andra inte uppfattar. Vi arbetar hårt för att få en kontroll andra inte förstår. Processerna sker inom oss och har en grund som vi ibland inte själva har kontakt med.

När jag ska försöka leda en människa som har denna typ av ilska och beteende i sig själv behöver jag själv hitta ilskan i mig själv. Jag behöver själv hitta den delen i mig där jag vet att jag kan möta den andra. Känslan av förtvivlan och brist på kontroll. Känslan av att komma åt gamla känslor som om de var sprungna idag. Där i det mötet kan jag sträcka ut en hand och kanske leda den andra därifrån. 

Jag har denna ilska i mig och jag tror att varje människa har det. Skillnaden är den att de flesta inte ser behovet av att plocka fram denna ilska och denna kraft på samma sätt som den som kan uppleva detta behov varje dag.

Mycket handlar om träning, träning att agera på ett annat sätt än det sätt vi lärt oss som barn. För en del handlar förändringen om att förändra sitt liv totalt och på det sättet få ner sin stressnivå i kombination med att ändra sina invanda beteenden och karaktärsdrag. 

Jag har en slags ilska som jag vet jag behöver fortsätta att arbeta med och som jag själv inte trivs med.

Vilka ilskor går du och bär på som kanske dränerar dig?

Idag är en dag jag tillåter mig att känna allt men agera på ett sätt som inte dränerar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948