Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 22 september 2013

Känn och tänk

Känn och tänk tillåt att det finns . Acceptera att jag har känslor och låt de finnas. Acceptera att jag har tankar och låt de finnas. Men agera inte alltid på det som sker i mig. 

Det bästa med känslor är att jag accepterat att jag har dessa. All känslor jag har har rätt att finnas där så länge det är vill. Jag fördömer inga och jag dömer inte mig själv att jag har dessa. Så länge de finns där, finns de där av någon anledning. 

Mina tankar är mina. De finns där och jag dömer inte mig själv för att de finns. De är mina just här och nu. 

När jag accepterar det jag har just nu har jag också chans att se vilka konsekvenser de får för mig. Jag har också chans att pröva om de är viktiga för mig och bra för mig. 

När jag får insikt om alla mina känslor och alla mina tankar har jag möjlighet, när jag tycker det finns anledning, att ändra på dessa. Men jag behöver inte. 

De tankar jag har och de känslor som finns i mig har jag agerat på historiskt, på olika sätt. Detta har fått konsekvenser för mig. 

Vill jag förändra konsekvenser jag får i mitt liv är det de handlingar jag gör skapade av mina tankar och känslor jag behöver ändra på. 

Jag är arg på någon, den känslan är ok. Min tanke jag får är att jag skulle vilja slå honom av ilska. Tanken är ok. Handlingen att jag gör det blir ett uttryck för det jag tänker. 

Min andra tanke kan sedan bli att jag gör det eller att jag låter bli. Gör jag det får jag ur min ilska men det kan få andra konsekvenser, ont i handen och han kanske slår tillbaka. Låter jag bli får det andra konsekvenser som att jag behöver hitta på ett annat sätt att få ut ilskan som att t.ex. skrika högt eller slå på något dött ting. 

Handlingen är den som skapat konsekvenser för mig p g a mitt tänk. Ändrar jag tanken ändras handlingen. Att inte agera alls på en ilska och istället hålla den innom mig är också en handling född i en tanke som får konsekvenser för mig. 

Förändring handlar om att jag accepterar mig som jag är och i det som sker men genom att förändra mina tankar påverka jag vilka handlingar jag gör.

Agera handlar också om att döma mig själv. 

Jag accepterar det som sker i mig. Ur det växer en handling. Handlingen bär min konsekvens. Arbetet med mig själv sker i mitt intellekt som påverkar mina känslor. Allt detta skapar mig. 

Acceptera du dina tankar och känslor utan att alltid agera? Kan du se skillnaden på när du agerar och inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948