Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 29 september 2013

Kopia

Oavsett om jag vill det eller ej så har jag kopierat mycket från mina föräldrar. De var mina läromästare och skapade mig. De födde mig de vårdade mig de gav mig mat. De mötte mitt leende och bejakade mig. De bekräftade mig och gav mig kärlek. Utan det skulle jag inte kunna sitta här idag denna varma höstdag i Malmö och läsa bådas namn på deras gravsten. Lars och Hjördis. De var mina föräldrar. Jag lärde mig att vårda andra jag lärde mig att vara vänlig. Jag lärde mig att ha koll. Jag lärde mig omvårdnad och vara hjälpsam och plikttrogen. Jag lärde mig att hålla löften. Jag lärde mig att vara ödmjuk. Jag lärde mig att all mat går att äta och att det är gott. Jag lärde mig att äta upp. Jag lärde mig att vara sparsam med pengar. Jag lärde mig att bada och dricka kaffe. Jag lärde mig att bli nyfiken på att göra saker praktiskt. Jag lärde mig vad klasskillnad var. Jag lärde mig att vara trevlig och social. Jag lärde mig att ha ett gott självförtroende. Jag lärde mig att analysera. Allt detta såg jag eller fostrades till. 

Jag lärde mig också det som de inte berättade men som de ändå gjorde. Jag såg och kände vilket också blev en del av mig. Jag lärde hur man sviker sin partner, hur man bibehållet ett kaos och hur kaos är ett normal tillstånd. Jag lärde mig att vara ett offer och att vara en förövare. Jag lärde mig att jag som man naturligt bär på en evig skuld. Jag lärde mig att fördömma och förakta andra människor. Jag lärde mig att göra saker som gagnade mig inte andra. Jag lärde mig att roffa åt mig. Jag lärde mig att jag hade brist på något som jag ständigt fick jaga under stor del av mitt liv. Jag lärde mig att inte bli utvald. Jag lärde mig hur man gör för att ha en sämre självkänsla. Jag lärde mig att man aldrig ska vara nöjd, allt kan bli bättre. Jag lärde mig att vara snål. Jsg lärde mig att kontroller a. Jag lärde mig att härska. Jag lärde mig att ljuga och bli misstänksam. Jag körde mig att stänga av mina känslor. Jag lärde mig att agera istället för att känna. Jag lärde mig att bära skuld och skam, både min egen och andras. Jag lärde mig att inte älska mig själv och inte duga. 

Allt lärde jag mig och utvecklade sedan allt vidare i mitt liv. 

Jag är en produkt av allt detta och det gör att jag när jag sitter på denna bänk känner att detta har gjort mig till den person jag är i dag full av innerlig kärlek. 

Mina val sedan jag var barn har jag styrt över helt själv. De tog mig i en riktning första halvleken av mitt liv och det är bara jag som kan ändra utgången av min andra halvlek. Jag väljer hur jag vill leva, känna, tänka och handla. Mina gamla val behöver inte också fortsatt vara mina nya val. 

Allt kan jag göra på mitt sätt för att fylla mig med fullkomlig kärlek. 

Jag andas den skånska luften idag och kan känna att jag lärt mig så mycket så här långt och är tacksam att känslan av den luft jag andas i dag har en annan innebörd. 

Tack mamma och tack pappa för att ni var mina föräldrar och att ni gjorde så gott ni kunde och klarade av. 

Kan du känna tacksamhet för dina föräldrar och förstå att de gjorde så gott de kunde. Om inte vad behövs för att du ska känna det? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948