Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 30 september 2013

Brist på tillit

När jag tar ordet tillit i min mun tänker jag på tilliten till andra. Tilliten jag kan ge till andra. Har jag brist på tillit saknar jag den dimension jag behöver för att möta denna människa mer på djupet eller göra det jag vill tillsammans med den människan. Jag litar inte på. 

Min egen rädsla i mig har samma grund. Jag har brist på tillit. Brist på tillit till andra men jag har också något mer. Jag saknar brist på tillit till mig själv. Jag litar inte på mig själv vad jag kan och vad jag inte kan, vad jag känner och vad jag inte känner och vilka tankar jag har eller inte har. Jag är vilsen i mig och det skapar rädsla för allt annat. Jag kan inte förbereda mig och skydda mig. Jag styr inte själv utan det är något annat, någon annan som styr. Nya känslor bryter mina egna känslor, mina tankar blir överraskade av andra tankar. Mina handlingar styrs inte av mig utan en annan kraft. Jag är inte jag utan styrs av något utanför mig själv. Klart att jag då blir rädd för det mesta. 

Min historia överfaller mig och påverkar hur jag mår i stunden. Min oro för framtiden påverkar mig vilket gör att jag inte är lugn i stunden. Jag bär på tvång och måsten, jag bär på gamla bilder och sanningar om mig själv som jag aldrig omprövat och ifrågasatt. Allt påverkar mitt jag. Jag äger inte mina tankar, handlingar och känslor. Hur ska jag då kunna ha tillit till mig själv?

Nyckeln är att leva här och nu. Att göra upp med min historia och förstå att det som inte hänt inte är ett problem förrän det uppstår. Jag behöver varje dag inse att jag är den jag är i varje stund och gör så gott jag kan. Varken mer eller mindre. Jag är precis som alla andra, unik. Jag skapar balans mellan mina tankar, känslor och handlingar. Jag är varken mina känslor, mina tankar eller mina handlingar. 

Jag behöver bygga upp min egen självkänsla.

Att bygga bra självkänsla handlar även det om att strukturerat och noggrant upptäcka min historias alla hörn för att acceptera allt som hänt. Förlåta eller gottgöra. Fattat ett beslut utifrån min nya kunskap, sätta mål och en plan för min nya självkänsla. Bli mitt nya jag med tillit till mig själv fri från den egna rädslan. 

Går du och är rädd i livet? Om inte hur gjorde du för att bli fri? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948