Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 9 maj 2013

Åter igen känner

När jag beter mig och uppför mig på ett sätt jag innerst inne inte önskar. När jag är elak mot de som jag har närmast. När jag uppför mig på ett otrevligt sätt i min familj som jag inte gör på min arbetsplats. När jag lätt tappar mitt humör och retar mig på personer, saker och bagateller.

Då handlar det om att jag har känslor i mig som inte har med de personer som drabbas att göra utan det handlar om mina underliggande känslor att göra. Frustrationer, ilska, rädsla, hat och andra känslor styr mitt beteende och dessa känslor blir så starka att de tar över.

Allt detta handlar inte om de personer som får utstå det. Det handlar inte om dessa personer eller deras beteende. Det handlar om mig själv. Det handlar om mina känslor som blir så starka att de bara inte kan tyglas. De människor jag möter eller de situationer jag kommer in i väcker så starka känslor från mitt förflutna att dessa personer blir objekt som får utstå mitt känslosvall.

De personer som drabbas får mig att inte visa min kärlek eftersom den täcks av mina rädslor. De människor som utsätts blir ett redskap och objekt i mitt inre liv men har inte med dessa personer att göra utan de får mig bara att känna igen situationer från förr. De får mig att känna igen situationer jag inte ville uppleva. De får mig att göra saker som jag inte klarade av att göra när de uppstod som till som till exempel att redan då visa den ilska kände för det jag blev utsatt för. Då klarade jag inte att visa vad jag kände eftersom jag var rädd för att bli lämnad ensam. Jag var beroende av någon annan.

När jag åter känner igen, väcks de gamla känslorna till liv och jag blir mitt tidigare jag fylld av all den frustration jag kände då och ser min chans att ge igen, hämnas eller enbart bekräfta mina egna inre känslor. Ensamheten är lika stark, hatet är lika stark och rädslorna blir helt plötsligt lika starka som de var då.

När känslorna försvinner eller tonas ner kommer min ånger, på samma sätt som då men då kände jag det bara inne i mig i mina förbjudna tankar. Jag känner ånger och vill reparera och göra allt ogjort.

Då kommer skulden och skammen för det jag gjort. Då övergår min energi till att gottgöra det som jag tidigare gjort.

All denna energi använder jag för något som hände för mycket länge sedan. Jag återupplever allt från rädslor och ilska till skam och skuld för något som hänt för länge sedan. Det jag tidigare blev utsatt för utsätter jag nu andra för. Mina gamla strategier går igen.

När jag inte är i balans och funnit vad som är grundbulten i mig som skapat dessa typer av beteenden och inlåsta känslor kommer detta att återuppstå gång, på gång, på gång.

När jag är i balans är när jag kommit underfund med och fått insikt om de känslor jag hade då och accepterat att det hänt och kan se mitt eget ansvar i detta. När jag är i balans kan jag frikoppla mig från min historia och och se att jag idag äger mitt eget känsloläge. Jag kan leva i det som är nu istället för att återuppleva mitt förflutna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948