Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 10 maj 2013

Jag bekräftar min egen självbild

Vad jag än gör, är, säger och känner är en produkt av min egen självbild. Tycker jag om mig själv och den jag är bekräftar jag det genom att vara snäll mot mig, respektera mig, göra saker som är bra för mig och skapa en miljö som främjar min egen inre känsla.

Har jag en sämre självbild kommer jag att bekräfta detta. Jag är mindre rädd om mig och gör saker som riskerar att bli dåligt för mig. Jag skapar situationer för mig som bekräftar min egen historia. Jag söker mig till saker och situationer som jag känner igen vilket betyder att t.ex. har jag upplevt kaos i min uppväxt kommer jag att fortsätta att söka mig till kaos i mitt liv. Kaoset bekräftar mig. Jag känner mig inte älskad vilket gör att jag skapar situationer som gör att jag inte blir älskad. Jag söker bekräftelse för att det är en brist hos mig genom att skapa situationer där jag blir bekräftad (älskad- bekräftelse eller hatad-bekräftelse har ingen betydelse). Allt jag gör, oavsett om det är en dålig eller bra handling bekräftar mina inre känslor om mig själv.

Jag kan tillfälligt förändra mitt beteende genom att tänka att jag ska förändra mitt sätt att vara eftersom det intellektuellt känns rätt. Känner jag inte att det är rätt utifrån mina inre känslor om mig själv kommer förändringen inte att vara så länge eller kanske rentav aldrig bli av.

Allt jag vill förändra behöver bli tydligt för mig både i mina tankar, mina känslor och de handlingar jag sedan gör. Det är just därför det är så viktigt att ha en balans i allt jag gör. Det är därför det är så viktigt att få med hela mig i mitt eget förändringsarbete.

Ett exempel: Jag kan förstå att det är fel att köra utan säkerhetsbälte rent intellektuellt. Jag förstår att lagen säger att jag ska använda säkerhetsbälte. Ändå har jag på bältet bara när jag tror att polisen kommer att upptäcka det. Känner jag att jag är en människa som jag behöver ta hand om och ge all den kärlek jag kan, känns det också viktigt att vara rädd om mig, då har jag säkerhetsbältet av en helt annan anledning som också gör att jag respekterar mig själv.

Vad jag än gör, är, säger och känner är en produkt av mig själv och min egen självbild. För att allt detta ska bli bra för mig behöver jag hitta den balans i mig som får mig att växa, inte den balans som fått mig att minska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948