Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 12 juni 2016

Hållbar inre balans

Vi vill tänka på vår jord och ta hand om den på bästa sätt. Nyligen kom världen överens om att sätta gränser för att kunna bevara och få en mer beständig miljön. Vi har redan nått gränser som börjar bli icke acceptabla. Många börjar förstå att jorden vi lever på inte är evig. Det finns en risk att vårt dysfunktionella sätt att leva på denna jord kommer att få förödande konsekvenser för våra barn. Kanske även för oss själva. Girighet, fattigdom och okunskap leder till vår egen undergång, om vi inte gör något åt det.

Att tänka på jorden och universum blir så stort och så långt bort från oss själva. Det är helt korrekt att ta ansvar för den jord vi lever på och förstå att det gäller oss alla, men det blir så svårt att greppa. Särskilt svårt blir det om världen inne i oss själv är full av kaos och obalans.

För att klara av att vårda det som finns utanför oss själva behöver vi närma oss att vårda det som finns inne i oss själva. Vi behöver få en egen balans. Om jag själv är i obalans kan det vara svårt, ja till och med omöjligt att skapa balans utanför mig själv. Det blir som att lära någon annan något jag själv inte, just för stunden kan. Hur skulle det gå till?

Vi behöver skapa en egen hållbar balans i oss själva som varje dag är förnybar och stabil. Först då kan vi ta hand om det som sker utanför oss själva. I en värld av miljöförstöring och överutnyttjande av de resurser vi har på denna jord, ser jag egentligen människor som saknar balans i sig själva. Tänk tanken om alla människor i hela världen 30 min varje dag valde att meditera hur tror du detta skulle påverka världen och dess miljö? Tänk om alla på jorden skulle välja att varje dag känna tacksamhet, hur tror du världen då skulle se ut? Mitt svar är givet. Girighet, krig och förtryck skulle helt plötsligt försvinna och det skulle bli viktigt för oss att ta hand om den jord vi lever på och det skulle vara möjligt att göra det eftersom vi själva skulle känna en inre frid.

Temperaturen på den jord vi lever på är bara ett symptom och ett uttryck för hur vi själva egentligen mår. Ingen slänger skräp eller kastar fimpar i naturen om vi själva skulle må bra i vårt sinne. Då skulle det finnas plats för omsorg om andra eftersom vi redan vårdar oss själva.

Jag märker själv hur viktigt det blir i min närmiljö när jag själv är i balans. Jag bryr mig och jag vill vårda. När jag varit i obalans har jag slarvat med allt från att inte diska och städa hemma till att ha ordning omkring mig. När jag känner balans blir det viktigt att vara snäll mot mig själv och skapa en bra miljö omkring mig.

Märks det i din närmiljö när du lever i balans och när det är precis tvärt om i dig själv? 

Idag är en dag jag vårdar mitt inre för att värna om det yttre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948