Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 7 juni 2016

Himmelen och helvetet, vi är allt

Det är egentligen väldigt enkelt. Vi är en kännande och tänkande varelse med andra ord det som sker i oss själva och det vi väljer att göra är en del av oss. Vi tänker det vi tänker och vi känner det vi känner. Vi gör det vi gör. Allt det som skapas av allt detta har vi varit en del av. Upplever vi ett helvete är det ett val vi gör. Upplever vi himmelen är det val vi gör. Hur vi agerar är val vi gör. Vi är en del av dess process både innan och efter.

Om vi själva väljer och det ständigt blir fel enligt vårt eget sätt att se det och vi själva för oss dit,  ja då får vi skylla oss själv. Vi är intelligenta personer och det innebär att vi alla styr oss i riktningar som vi vill styras mot. Om vi påstår motsatsen så har vi själva inte bilden klar för oss. Visst kan vi känna att det är omständigheter som försätter oss i en viss situation, ja visst men i samma sekund gör vi val utifrån dessa omständigheter.

Eftersom vi själva väljer och vi verkar välja "fel" hela tiden eller då och då så att vi känner oss drabbade ja då behövs en större kraft än oss själva för att skapa en situation som vårt intellekt önskar, om det nu är så, eftersom det verkar vara våra inneboende känslor som vill bestämma.

Som terapeut finns det två vägar att gå i dessa lägen. Den ena är att det är upp till kunden att göra sina val och ta konsekvenser av sina val. Detta kan ta oerhört lång tid eftersom min roll som terapeut då mer blir att tydliggöra vad som sker. Resurserna finns hos kunden och kunden tar de steg kunden vill ta i den takt som det sker. Bakslagen kommer och det blir en del av processen. Kunden har en tendens att vilja lägga över arbetet på terapeut men har själv egentligen ingen lust att göra arbetet. Det finns element i kundens situation som fortfarande ger fördelar. Min roll är att vara närvarande, reflektera på ett empatiskt och kärleksfullt sätt. Dialogen kan ha sin grund intellektuellt men också känslomässigt.

Det andra valet är något helt annat. Oftast är detta lämpligt att välja om det finns risk för kundens liv, barn blir utsatta eller kunden själv har önskemål om att det ska ske på ett annat sätt. Detta val handlar fortfarande om att vara kärleksfull, närvarande och empatisk. Det som tillkommer är att vara tydligt, rent av auktoritär och bestämd om vad det är som pågår och styra kunden att göra känslomässiga val, inte intellektuella val. Val på känslomässig grund är i dessa situationer det enda som hjälper i kombinationer när det handlar om liv eller död. När det gått så långt krävs en kraft som är större än den kraft som just då styr denna människa.

Det senare kan bli oerhört tufft och måste därför alltid vara kärleksfullt, närvarande och empatiskt.

Förändring handlar om krafter och det handlar i slutet om vilken kraft det är som vi tillåter vinna.

Har du varit eller är i en situation som jag beskriver som du inte själv klarar dig ur? Vilka konsekvenser får detta för dig eller andra?

Idag är en dag jag är uppmärksam på mina automatiska tankar och känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948