Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 13 februari 2016

Skulden driver oss i två riktningar

Skulden kan ha sin grund i en rädsla för att vi gjort någon annan illa. Kanske inte alltid direkt, att vi gjort den andra illa, utan mer de konsekvenser det fått för oss själva av att vi gjort någon annan illa. Vårt ego är mycket slug. Känslan av att bli ensam där vänner sviker, hustrun flyr, barn som inte vill veta av oss, arbetsgivare som drar sig tillbaka, grannar som undviker oss o.s.v. Sådan utsatthet kräver extraordinära åtgärder. Där kommer kraften in. 

Vissa av oss ser inte detta utan stannar kvar i skulden och blir ett offer vilket då ökar på den egena skulden och spär på allt detta med skam att inte ta sig därifrån. Skulden adderas och skamen ökas. Skuldkänslan bidrar till att sänka den egena självkänsla. Ångesten ökar och rädslan följer efter vilket ökar behovet av att hitta olika sätt att kontroller känslan vilket då ofta leder till försök att döva smärtan. Dövandet av smärtan ökar på skulden och skammen. Spiralen neråt är ett faktum. 

Vissa av oss går ner sig själv så totalt, genom denna egna självförnedring att de till slut tar på sig all skuld, känslomässigt, i det undermedvetna, även fast personen i ord och tanke säger något annat. Några orkar till slut inte alls med sin egen smärta och ser ingen annan utväg än att ta sitt eget liv. 

Ändå är allt detta just bara de tankar vi skapar inne i oss själva där ensamheten är den största smärtan. Känslan av att inte få vara med flocken. 

Känslan av skuld är, som jag sa inledningsvis, en kraft och denna kraft kan driva oss i en förändring. Den skuld vi känner kan få oss att bli beredda att göra vad som helst för att bli av med just skuld och den känsla det medför. Detta kan bidra till något gott och få oss därifrån. Få oss att komma ur skulden genom egen förändring och gottgörelse. Vänner hittar tillbaka, inte alla men vissa, barnen börjar höra av sig igen och vi får nya chanser. Omgivningen ser nya sidor som kan bottna i egen självransakan. 

Alla klarar inte detta och behöver hjälp utanför sig själv. Några har bara kraft att våga fråga om hjälp för att finns en kraft större än sig själv för att hitta en väg ut där skuld och skam försvinner med sin egen historia. 

När vi i vår bedrövelse upptäcker att det är ok att vara svag och att vi vågar möta andra som kanske haft liknande problem och vi upptäcker att vi inte är ensamma, finns lösningen. 

När vi vågar ge tillit till någon annan finns det en öppning. Vänn, kompis eller en terapeut. 

Befinner du dig i en nedåtgående spiral? Klarar du det själv eller behöver du be om hjälp? Fundera över det! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948