Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 26 februari 2016

Tankarna - bara objekt

Huvudet är fyllt av tankar och dessa får mig att bli glada eller rädda. De får mig att känna kärlek eller hat. De får mig att ge eller ta. Tankarna blir som ett styrprogram förinställt för olika typer av händelser och känslor. Ungefär som olika program i en tvättmaskin. Förinställningar som gjordes för länge sedan och som fortsätter att fungera på samma sätt så länge jag inte ändrar de förinställda programmen. Allt är förutbestämt så länge jag inte har ett extra program i mig som kan skriva över de gamla programmen och skapa nya. Så händer det om jag börjar arbeta med mig själv och förändra mina tankar, detta innebär att jag kan skapa andra program som kan hantera de gamla programmen.

Tankar är egentligen bara förinställda föreställningar kopplat till händelser som jag möter och har mött. Hjärnan vill ha det så för att enkelt kunna sortera och veta hur kroppen ska agera i olika situationer som t.ex vid fara, för att överleva. De signaler jag lärt mitt program att hantera har jag valt själv att lyssna till och jag kan när som helst byta ut programmets känslighet och variation. Tänk att dessa signaler är som dina tankar, objekt. På samma sätt som du kan ta bort objekt från ett bord kan du ta bort dina tankar från dig själv. De är inte en del av dig. 

Meditation fungerar som en bra metod för detta. Metoden hanterar tankar just som objekt som kommer och går men aldrig blir en del av din kropp. Känslor på samma sätt, de är objekt som kommer och går men är inte en del av din kropp. Vi är mer som en terminal som tar emot och sänder signaler.

Fördelen med att se sina egna tankar och känslor som objekt och egentligen också våra handlingar är att vi inte identifierar oss med dessa tre storheter utan att vi betraktar det som flöden av objekt som kommer och går. Vi är i grunden den samma och består men tankar, känslor och handlingar är en flyktig delmängd som enbart kan påverka oss i stunden ungefär som regn och sol.

Känns detta teoretiskt så är det just det men ändå kan det vara avgörande för att hitta sätt att hantera allt som händer i oss och utanför oss själva. Har jag en smutsig jacka så tar jag av den, då behöver jag inte känna mig smutsig längre.

Kan du se dina tankar, känslor och handlingar som objekt som du kan ta till dig eller skjuta ifrån dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948