Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 21 oktober 2015

Även salt ser ut som socker

Det kom ett brev i brevlådan för några daga sedan som lovade mig en resa för två till varmare länder bara jag svarade på några frågor och deltog i ett möte. Det var så uppenbart att det inte skulle bli så men ändå kände jag känslan att få just den där resan och prövade tanken att jag ändå skulle gå dit. Var det sant eller var det inte sant. 

Världen och vardagen är full av påståenden som vi avvisar eller anknyter till. Inte minst på Facebook kan vem som helst väcka känslor och debatt bara man presenterar något som verkar tillräckligt trovärdigt. Facebook behöver inte leva upp till någon pressetik eller hotas av förtal så var säker på att det finns mycket som inte är som vi tror att det är. På samma sätt är det i livet med påståenden och berättelser som i all urminnes tider gäckat oss genom skvaller, berättelser och nyhetsmedia. Allt är det samma men klär sig i olika skepnader. Så länge vi inte sökt källan till historien har vi ingen aning om hur det är och har vi inte talat med alla delar av källan kan vi vara säker på att den inte är helt sant. Dessutom tolkar vi sedan det som sägs så det stämmer överens med våra egna värderingar och vår egen uppfattning.

På samma sätt är det med de tankar och känslor vi har i oss själva om oss själva. Tankar om att vi är fula, snygga, dumma, tjocka, smala, ensamma, dominanta, svaga, fattiga, rika eller vad det är vi tänker. Hur vet vi att det är sant? Vi tänker så och kanske känner vi det så men vad är det som säger att vi är så? Vi matas varje dag med jämförelser som vi sedan tar för sanningar. Vi jämför och vi tycker att vi har för lite eller för mycket av något. Vi jämför och värderar om det är bra eller dåligt.  Det pågår en hög aktivitet inne i oss för att få allt att stämma överens och bli logiskt. Vi skapar osanningar.

Hade vi bättre sållat och själv granskat våra egna tankar hade vår inre värld varit enklare att hantera.

Lita inte självklart på vad du hör, ser, känner eller tänker. Det är inte säkert att det är sant. Det är inte säkert att du mött källan. Det är inte säkert att du tillräckligt granskat vad du tänker. Oftast har vi en förmåga att skapa de tankar som förstärker det vi själva tänker om oss själva och det vi tror andra tänker eller tycker om oss själva. Vi skapar ett sammanhang som stämmer överens och verkar logiskt så att matematiken går ihop. 

Även salt ser ut som socker.

Har du drabbats av att tro att saker är på ett sätt som det senare visat sig inte är? Hur stor del hade du i så själv till att det blev som det blev?
 


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948