Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 12 oktober 2015

De avgörande stunderna

"De avgörande stunderna är inte planerade"

Det avgörande som händer i våra liv är inte alltid det som vi planerar ska hända utan det som händer och som vi sedan får förhålla oss till. Det finns många exempel på det och var och en har sina egna erfarenheter av när detta hänt. Vi blir utsatta av saker som vi sedan behöver hantera. Det kan handla om död, kärlek, kränkning, olyckor, möten, sjukdom eller andra främst yttre men också inre händelser som försätter oss i helt nya situationer. Situationer som påverkar oss starkt känslomässigt, i våra tankar och de handlingar som vi sedan gör. Flera av dessa händelser bär vi sedan resten av vårt liv. 

Inte minst det vi upplevt som barn när vi är som mest utsatt har en tendens att bära spår resten av vårt liv så länge vi inte gör något åt det. 

Alla dessa tillfällen är sällan planerade utan kommer av sig själv och ibland helt plötsligt. I en sådan situation är vi också mer oförberedda för den kraft som den bär med sig. I en planerad situation bygger däremot kroppen och själen upp ett försvar för att parera det som sker. 

I vissa fall är det bra att det är oplanerat. Ta till exempel förälskelsen hur hade den varit om den varit planerad? Troligen inte alls. På samma sätt kanske det också är med händelser i vårt liv som får oss att bli klokare, mer insiktsfulla och erfarna. Dessa erfarenheter hade vi kanske aldrig fått om vi planerat detta. Då hade det kanske aldrig skett. 

Den nakenhet vi utsätts för är både på gott och troligen i det korta perspektivet på ont med andra ord. 

På samma sätt är det med själsliga förändringar i vårt liv, även när vi söker hjälp via någon annan. Varför det också kan vara bra att ta hjälp, vilket är min egen erfarenhet, är för att vi blir knuffade sidledes och därmed tappar vi balansen för ett tag, vilket aldrig hade skett om vi gjort det själv. Just i obalansen öppnas stråk av nya insikter. Egot hinner på något sätt inte med att parera. 

Så ta vara på det oplanerad för det har något att säga dig även fast du utsätts för den värsta katastrof.

Hur kan just du göra för att se vad som sker, ta tillvara budskapet men inte fastna i händelsen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948