Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 26 oktober 2015

Vissa tar mer risker än andra

Vi tar alla olika typer av risker varje dag. Risker som är kalkylerade eller inte. Risker som vi omedvetet utsätts för och ibland också risker vi vill bli utsatta för. Vissa tar större risker än andra. Vissa vågar knappt ta några risker alls. Vissa jagar risken eftersom de får en möjlighet att verkligen vara i nuet och får starka adrenalinpåslag av att utsätta sig för nya risker som de inte riktigt vet om de behärskar och att de därför måste vara oerhört fokuserade när de utsätter sig för denna risk. 

Det finns barn som aldrig slår sig och de finns barn som alltid slår sig. Jag är övertygad om att det handlar om hur beredda vi är att ta risk men också om vi är en person som vi själva tycker att vi vill vara rädd om eller inte. Är det någon som bryr sig? Självklart kan barns oförsiktighet även handla om andra saker som att kroppen och hjärnan inte är riktigt synkroniserade under uppväxttiden.

Sättet på hur vi tar hand om oss själva och bekräftar vår egen kärlek istället för att bekräfta att vi inte är värda kärlek yttrar sig inte bara i vårt sätt att tänka utan även i vårt beteenden. Människor som är inne i ett drogberoende eller annan typ av beroende tar generellt stor risk. De vistas i miljöer där de utsätter sig för våld, lånar pengar och utsätter sig för risk när de inte kan betala, utsätter sig för våld, äter dåligt eller inte alls, tar inte hand om sig när de blir sjuka, riskerar att bli sjuka på grund av sitt beroende, är oförsiktig osv.

 Om jag tittar på min egen personlighet så tar jag risker och jag har tagit betydligt större risker. Det handlar inte om att jag vill att något riskfyllt ska hända mig utan jag tänker att det mer handlar om att "- Det ordnar sig!" och att jag är beredd att ta risken för att få det jag vill ha. Ibland har jag varit medveten om risken men ignorerat den till förmån för det jag vill ha just i stunden. Det har inte alltid varit bra eftersom jag tagit helt felaktiga och dumma risker. Oftast tror jag att min grundinställning när det gäller risk är att jag räknar med att jag kan hantera risken och att jag därför är beredd att ta den. Men självklart finnas det också olika grader av hur jag ser på mitt eget värde och min egen självkänsla, värden som varit lägre historiskt jämfört med nu. 

Det är förhållandevis lätt att se just personligheten risk hos personer. Vilka som är riskbenägna och inte, om vi ser på ytterligheter, blir mer tydligt. Jag tror också att vi själva var och en vet vilken personlighet vi är när det gäller detta. Är jag en person som tar risk kan det vara värt att ta sig själv en funderare på vad detta innebär för mig och om det är så jag vill ha det i livet.

Hur benägen är du att utsätta dig för risk? Är det så du vill ha det? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948