Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 7 oktober 2015

Våra olika bubblor

Vissa känner hela tiden. Känslorna blir det som styr och resultatet därefter. Detta känns inte bra och oj vad det känns nu. Det känns som det är något i rummet. Jag känner som jag inte borde vara här. Det känns som jag ska följa mitt hjärta. Jag följer mina känslor för de vet svar. Mmm jag känner in det och det vibrerar i luften.

Det är bra att ha kontakt med sina känslor för att ta in och för att hitta känslouttryck för sådant som sker. "När du säger eller gör så då känner jag att... ". Känslan är vår egen och tillåts stå oemotsagd. Uttrycker vi i känslor beskriver vi något som pågår inne i oss som inte behöver ifrågasättas. Samtidigt så ser vi till att skydd oss och låter oss vara kvar i en koncentrerad känsloobalans.

Vissa tänker hela tiden. De tänker ut allt och har svar på allt. Tankarna styr personen och det är ibland väl underbyggt, inte alltid men ibland. Analysera och fundera. Tankarna ger en bild av att uttrycka hur det är och när andra inte tycker lika så går tankarna igång att ifrågasättas. Vetenskap är sådana tankar som man också arbetar med att bevisa. Åsikter är också sådana tankar men som handlar om tyckande där det troligen inte finns rätt eller fel.Samma när det gäller hur vi tolkar vår omvärld. Tankarna skapar känslor. Tankarna kan bygga på en sanning eller en lögn. Vissa är bara i tankarna och blir lätt formella. Det som inte går att bevisa finns inte. De som är mycket i sina tankarna uttrycker även sina känslor genom tankar. Det finns inga känslouttryck för svårbeskrivna känslor utan mer inlärda ord för känslor. Känslorna har ingen plats, ingen doft och inga vibrationer utan mer ord. Tanken vill gärna söka förklaringar till det som känns genom ord och ibland kväva känslan helt genom kontroll. Det finns risk för att tankarna äger oss. Kontrollen stänger ute viktiga intryck och uppfattningar om rummet. Vid kontrollen hindrar de nakna känslorna att ta plats. Vi är i en tankebubbla.

Den som agerar enbart på känslor kan bli väldigt spontan och luststyrd. Det kan lätt bli så att personen uppfattas som att leva i nuet men det behöver definitivt inte vara sant eftersom känslorna kan komma från något som tidigare upplevts. 

Den som agerar enbart på tankar kan få problem med att komma till handling. Allt behöver vara uttänkt och genomtänkt innan handlingen sker och tanken kan begränsa mer än den tillför. Tanken är också ett vapen för att låta bli att förändra eftersom det behöver finnas begripliga förklaringar på allt. Det blir en massa ord.

Jag tror och nu är det mitt intellekt som talar att alla har tillgång till både tankar och känslor men att vi ibland lärt oss att trycka undan något av uttrycken på grund av någon anledning. Valet är en strategi för att skydda oss eller så var det en strategi när något hände som vi sedan inte släppt. Ibland ett rent socialt arv där vi lärt oss att göra det på ett sätt men inte på det andra. 

Vi behöver känslorna för att direkt agera på fara. Vi behöver en frikopplingen från tankarna och analyserandet. Vi behöver också tillgången till känslorna för att agera på starka spontana positiva känslor som att bli förälskad. 

Vi behöver tankarna för att i det längre perspektivet se på konsekvenserna av vårt agerande både innan vi agerar och efter. Tankarna och analysen hjälper oss att lägga planer och att räkna ut flera steg i förväg på vad som kan ske om jag agerar på ett visst sätt.  

Ibland behöver vi agera utan att tänka efter och utan att känna, det i sig kan få helt nya positiva effekter och erfarenheter. 

En bra balans hjälper oss att använda de olika egenskaperna när det behövs. Känna utan att tänka och tänka utan att känna. Agera där efter. 

Jag har varit full med känslor men kontrollerat dessa för mycket ibland och levt ut dessa helt utan att tänka ibland. Det har varit förödande.  

Hur gör du och för satt det ska bli bra för dig? För vi behöver inte förändra det som vi gör. Vi förändrar för att vi vill och för att alternativet att inte förändrar leder oss en väg dit vi inte vill gå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948